Kaposvár vezető hír

Sokszínű programok a Kaposfesten

Sokszínű programok a Kaposfesten

A koncertek mellett kiállítás nyílik Stradivari-hegedűkből, valamint Singer-varrógépekből, Prokofjev előtt sakkverseny tiszteleg, valamint Chausson-emléktúra is színesíti a 7. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) programjait augusztus 13. és 19. között.

A fesztiválon fellép többek között Valerij Szokolov, Kirill Truszov és Eduard Wulfson hegedűművészek, Farkas Gábor, Frankl Péter, Olli Mustonen és Julien Quentin zongoraművészek. Szita Károly polgármester sikertörténetnek nevezte a Kaposfestet, amely a város emblematikus rendezvényévé vált. A városnak a fesztivál 65 millió forintba kerül.

 

Kaposfest

A Stradivari-hegedűk kiállításához kapcsolódóan Nagyváry József, a texasi egyetem egykori biokémia és biofizika professzora tart előadást a Stradivari-hangszereken végzett tudományos vizsgálatainak tapasztalatairól

 

Várdai István, művészeti vezető szerint a minőség és a mennyiség egyensúlya érvényesül a fesztiválon, amelyen a barokktól Bartók Béláig a művek széles skálája, emblematikus darabok szólalnak meg. A fesztivál kiegészítő programjainak célja közelebb hozni a hallgatóságot a megszólaló művekhez és szerzőkhöz. Ennek jegyében rendezik meg egyebek mellett a kiválóan sakkozó zeneszerzőről elnevezett Prokofjev-sakkversenyt, amelynek első három helyezettje Polgár Judittal mérheti össze tudását.

 

/T.D.