Kaposvár

Cukoripari fejlesztés Kaposváron hétmilliárdból

Cukoripari fejlesztés Kaposváron hétmilliárdból

Az osztrák Agrana csoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában már készülnek a cukorkvóta eltörlése utáni időszakra, a tervek szerint a szomszédos országok piacait is részben innen látják majd el.


Hétezer négyzetméter alapterületű cukorcsomagoló üzemet, és biogáztisztító-berendezést adtak át szeptember 30-án Kaposváron. A biogáztisztító-beruházás révén a kaposvári cukorgyár az első olyan répacukorgyár a világon, amely a feldolgozáshoz szükséges teljes energiaigényét biogáz termelésével, önállóan biztosítja - hangsúlyozta az Agrana elnöke, Johann Marihart, aki köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy az áfacsalókat kiszorítja a piacról.


Áder János, zöld energia, cukoripar

 
Áder János köztársasági elnök, Szendefy Judit, a Magyar Cukor Zrt. biogáz-előállító üzemének vezetője és Borbély Ákos, az igazgatótanács tagja a gyár udvarán 2015. szeptember 11-én.


Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint olyan beruházást valósítottak meg, amely példaértékű lehet sok magyarországi vállalkozás számára. Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a Magyar Cukor Zrt. nem csak 300 embernek ad munkát, de mintegy 400 cukorrépa-termesztésre szerződött partnere is van.


A most átadott csomagolóüzem építését 2014-ben kezdték el, egy 2013-ban megépült 60 ezer tonnás, egyedi technikával épült cukorsilóhoz kapcsolódó beruházás keretében. A 160 ezer tonna cukor csomagolására alkalmas, hatmilliárd forintba kerülő csarnok költségét az Agrana biztosította. A biogáztisztító-állomás egymilliárd forintot meghaladó beruházásához 500 millió forintot uniós pályázaton nyert el a szintén a csoporthoz tartozó Biogáz Fejlesztő Kft., 500 millió forintot pedig saját erőből biztosított. A biogáz a földgázzal ellentétben széndioxid-kibocsátás szempontjából teljesen semleges energiaforrás, így hazánk megújuló energiafelszhasználásra tett EU-s vállalásait is segíti.


MTI/MCOnet