Kaposvár

Uniós pénzekből korszerűsödik a közvilágítás Kaposváron

Uniós pénzekből korszerűsödik a közvilágítás Kaposváron

100%-ban EU-s pénzekből cserélik a kaposvári izzókat energiatakarékosra. Amit megspórol, utcák, járdák felújítására fordítja a város.


Szeptember végéig befejezik a közvilágítás teljes korszerűsítését Kaposváron. Az elavult, nátriumos izzókat 40 százalékkal kevesebbet fogyasztó LED-es fényforrásokra cserélik 55 utcában - tájékoztatta az önkormányzat 2015. szeptember 24-én az MTI-t.
A közlemény szerint az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, az önkormányzat "Zöld város" programjának keretében megvalósuló beruházás során több mint 315 millió forintból 2135 lámpatestet cserélnek le szeptember végéig. Jelenleg csaknem 160 millió forintot fizet az önkormányzat a közvilágításért. Ennek most egy részét, mintegy 25 milliót utcák, járdák felújítására fordíthatják.

 
Kaposvár, városháza

 
Az 1903-ban épült kaposvári városháza


A projekt részeként egy intelligens lámpavezérlő rendszert is kiépítenek. Ez adatot szolgáltat majd az energiafelhasználásról, a meghibásodásokról. Ez nagyban megkönnyíti és gyorsítja majd a szolgáltató munkáját. A vezérlőrendszer alkalmas lesz különféle szenzorok fogadására, így forgalomszámlálásra, légszennyezettség-mérésre, kamerajel továbbítására, és a lámpák fényerejének szabályozására is.


A kaposvári közvilágítás korszerűsítése 2009-ben kezdődött, akkor a 30-40 éves higanygőzlámpákat váltották ki energiatakarékos izzókkal. A mostani, több mint kétezer izzó cseréjével immár az egész városban megújul a közvilágítás. Ezután csaknem kilencezer köztéri lámpatestben működnek energiatakarékos, azaz kisebb fogyasztású, de nagyobb fényerejű izzók Kaposváron.


MTI/MCOnet
Fotó: Kaposvár megyei jogú város Facebook oldala