344 milliárd forint jutott a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetnek

Továbbra is élen jár a források elnyerésében a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, a 2014-2020-as fejlesztési ciklus január 8-ig összesített adatai szerint a benyújtott 2145 projekt 55,3 százaléka részesül uniós támogatásban, 344 milliárd forint értékben.

Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének vezetője elmondta: a régió nyertes pályázatainak 80,3 százalékánál részben vagy egészben kifizették már a támogatásokat. A forráshoz jutó projektek 90 százaléka kapcsolódik a 2016-os balatoni kormányhatározatban megfogalmazott prioritásokhoz - tájékoztatott. Elmondta, hogy a támogatások eloszlása közel sem egyenletes az üdülőrégióban, a megítélt összegek több mint háromnegyede parti és partközeli településekhez köthető. Jól halad a 2016-os balatoni kormányhatározat teljesítése, sőt várhatóan a nevesített 365 milliárd forintos uniós és hazai forrásnál több jut majd az üdülőrégióba a fejlesztési ciklus végére - jelezte Molnár Gábor. 

 

Továbbra is élen jár a források elnyerésében a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet

Továbbra is élen jár a források elnyerésében a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet

 

A kormányhatározatban nevesített balatoni keretből mintegy 100 milliárd forint hazai forrás. Mind az uniós források felosztása, mind a Kisfaludy fejlesztési program során érvényesül az a kormányzati szándék, amely a balatoni üdülőkörzetet kiemelten kezeli - véleményezte Bóka István, a BFT elnöke. Komoly problémának nevezte, hogy a zömmel 2015-2016-ban készült pályázatok forrásigényei időközben 15-30 százalékkal nőttek a bérek és ipari árak emelkedései miatt.