365,4 milliárd balatoni fejlesztésekre

Megszületett a kormányhatározat miszerint 365,4 milliárd forintot fordíthatnak balatoni fejlesztésekre 2020-ig uniós és magyar forrásokból. Számos beruházás érinti majd a Balaton déli partját, így a megyét is.

Mindeddig nem volt komplex koncepció a térség fejlesztésére, ami hosszú távon meghatározná a fejlesztési irányokat, ezért újra gondolták az elképzeléseket és megszületett a jelenlegi fejlesztési program. A rekordösszegű forrás 263 milliárd európai uniós forrásból és közel 102 milliárd hazai forrásból tevődik össze, a fejlesztések hatékony kihasználásában kiemelt szerepet kap a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Balaton

365,4 milliárd forintot fordíthatnak balatoni fejlesztésekre 2020-ig 

 

Többek között 27 milliárd forint fordítható majd turisztikai fejlesztésekre, így megépülhet a Zamárdi és Balatonlelle közötti kerékpárút, illetve Szántódpuszta és a kereki vár közötti. A helyi vállalkozások versenyképességének növelésére 25 milliárd forint támogatási keret van, a Balaton térségére jellemző termékstruktúrák erősítésére 17 milliárdot fordítanak. Közel 40 milliárd pályázati keret van a vízminőség fenntartására és javítására, 15 milliárd áll rendelkezésre a szennyvízprogramra, közlekedésre 122 milliárd forint fordítható, valamint területfejlesztésre 30 milliárd forint jut.



/T.D.