A bulgur és kuszkusz szerepe az egészséges táplálkozásban

A bulgur és kuszkusz egyre többek konyhájában kap helyet, hiszen nem csak egészséges alapanyagok, de rendkívül változatos finomságokat is varázsolhatunk segítségükkel az asztalra. Az egyik legnagyobb különbség közöttük az, hogy a kuszkusz Észak-Afrikából, a bulgur pedig a közel-keleti területekről származik. A kuszkusz durumbúzából készül, a bulgur pedig tulajdonképpen búzatöret. Mindennél fogva szénhidráttartalmuk viszonylag magas, mégis egészségesebbek, mint a hagyományos finomított lisztes tészták, vagy a fehér rizs.

Életmódváltás mellé ideálisak

Legyen szó akár súlycsökkentésről, akár az energikusabb mindennapokat célzó életmódváltásról, a bulgur és kuszkusz a Hillvital.hu szakemberei szerint is remek választásnak bizonyulnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a finomított lisztes alapanyagok helyett mindenképpen más köreteket érdemes választani, melyek lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, vagy alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek. Ugyan sok diéta főként a szénhidrátban látja az ellenséget, ám a szervezetnek erre éppen úgy szüksége van, mint fehérjére és zsírokra. Ami azonban korántsem mindegy, az ezek forrásának megválasztása. A bulgur és kuszkusz felhasználásával egészséges, mikrotápanyagokban gazdag ételeket készíthetünk és a vegán életmód követői számára akár húsmentesen is ízletesnek bizonyulnak.

Bulgur

Egyszerű, gyors elkészíthetőség

Rohanó mindennapjainkban gyakran csak kevés idő marad a konyhai főzőcskére. A bulgur és kuszkusz azok számára is ideálisnak bizonyul, akik egyelőre kezdő konyhatündérek, vagy gyorsan szeretnének valami igazán különlegeset készíteni. A bulgur dupla mennyiségű vízben tíz-tizenöt perc alatt puhára főzhető, és remekül helyettesíthető vele például a rizs. Akár olyan ételekben is bátran használhatjuk, amelyekben egyébként az alaprecept rizst írna elő. Ha a magyaros ízek kedvelői vagyunk, akkor kiválthatjuk vele a rizst például a paradicsomos töltött paprikában, vagy akár a töltött káposztában is. A kuszkusz felhasználásával a közel-kelet ízeit varázsolhatjuk az asztalra, sőt, még csak főzni sem kell az alapanyagot. Körülbelül másfél-kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntve a kuszkusz megszívja magát és már tálalható is.

Kuszkusz

Zöldséges köretek rengeteg rosttal

A bulgur és a kuszkusz kiválóan társíthatóak zöldségekkel. A bulgurral nyugodtan összefőzhetünk például borsót, répát, vagy különféle zöldségkeverékeket, de a már megpuhult kuszkuszt is keverhetjük főtt, párolt zöldségekkel. Nem csak mutatós köretet kaphatunk így, de ha a húsmentes étrendet szeretnénk követni, akkor is teljes értékű, rostokban gazdag ételt fogyaszthatunk. Nem véletlen, hogy egyre többen cserélik le a konyhában használatos alapanyagokat olyan korszerű élelmiszerekre, mint a bulgur és a kuszkusz. Mellettük mind nagyobb népszerűségnek örvend például a köles, a hajdina vagy a hántolt árpa. Az ilyenek választásával újfajta ízvilágot csempészhetünk a mindennapokba, ráadásul az életmódváltással elérni kívánt cél is közelebb kerülhet.

Sokszor mindössze gondolkodásunkat kell megváltoztatni és nyitottabban hozzáállni a még ismeretlen alapanyagokhoz. A felsoroltak nem csak a hétköznapokban, de akár alkalmi menük összeállításakor is megállják a helyüket. A világhálón rengeteg hasznos recept elérhető, de akár fantáziánkat is szabadon engedhetjük, és ízlés szerint variálhatjuk zöldségekkel, húsokkal a korszerű köretféléket.