A csavarkompresszor a barkácsolók szolgálatában

A csavarkompresszor nagyon sokáig nem tartozott az ismert és elterjedt barkácsgépek közé, mára azonban ez változni látszik.

Egyre többen fedezik fel a pneumatikus eszközök előnyös tulajdonságait, illetve döntenek úgy, hogy saját kompresszort vásárolnak. Érdemes alaposabban megismerni ezeket a hasznos eszközöket, hiszen egyszeri befektetéssel olyan gépre tehetünk szert, ami akár évtizedekig szolgálja az igényeinket a műhelymunkák és a barkácsolás során.

 

A korábbi évtizedekben igencsak mélyen a zsebünkbe kellett nyúlnunk, ha kompresszort szerettünk volna vásárolni. Szerencsére a helyzet mára alaposan megváltozott és a többi szerszámgéphez hasonlóan ezeket az eszközöket is jelentősen alacsonyabb áron vihetjük haza. Emiatt egyre többen döntenek úgy, hogy bizalmat szavaznak a pneumatikus eszközöknek, illetve a kompresszoroknak. 

A csavarkompresszorok felhasználási lehetőségei kifejezetten szélesek; gondoljunk az ipari felhasználási területekre, a barkácsmunkálatokra, a kézművességre vagy akár a pneumatikus szerszámgépek használatára. 

 

Mind-mind olyan terület, ahol a csavarkompresszor remek szolgálatot biztosítanak számunkra. Érdemes tudni azonban, hogy nem csupán a csavarkompresszor az egyetlen típus, ami a sűrített levegő előállításában a segítségünkre van. Létezik az úgynevezett dugattyús kompresszor is, ami sok tekintetben hasonló a csavarkompresszorhoz, szerkezeti felépítésében azonban eltérést mutat. 

 

Míg a csavarkompresszor esetében a sűrített levegő előállítását két darab egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásirányú mozgást végző csavar biztosítja, addig ugyanezt a feladatot a dugattyús kompresszor esetében egy klasszikus dugattyús szerkezet látja el. Mindkét típus jól terhelhető, barkácscélú felhasználás esetében nem kell attól tartanunk, hogy túlzott igénybevételnek tesszük ki a kompresszort. 

 

Ha saját csavarkompresszort szeretnénk vásárolni, érdemes megfontolni, mekkora kapacitásra, illetve mekkora légtartályra van szükségünk. Fordítsunk figyelmet arra, hogy ne tévedjünk túl nagyot a méret tekintetében. Egy alulméretezett kapacitással rendelkező csavarkompresszor körülményes és lassú munkavégzést okozhat, a túlméretezés pedig azzal jár, hogy szükségtelenül sokat kell fizetnünk a készülékért, miközben a nagyméretű légtartály miatt még a tárolással is bajlódhatunk. Némi túlméretezés azonban szerencsés választást biztosíthat és ajánlott lehet. Előfordulhat, hogy a későbbiekben nagyobb kapacitásra lesz szükségünk, némi „biztonsági tartalék” tehát nem árthat.

 

A btkkft.hu munkatársa szerint még egy fontos szempontot szem előtt kell tartanunk a kompresszor vásárlás előtt: kerüljük el a silány minőséget képviselő távol-keleti üzemekből származó no-name készülékeket. Sajnos az ilyen készülékek még a legalacsonyabb minőségi elvásárolnak sem képesek megfelelni, értelemszerűen nem rendelkeznek márkaszervizekkel és gyártói garanciával, de általánosságban kijelenthető, hogy a várható élettartamuk sem éri el az elvárható minimumot. Szerencsére nincs okunk ezek közül választani, hiszen a neves gyártók ma már komoly kínálatot biztosítanak alsó árkategóriába sorolható kompresszorokból, megfizethető áron. Válasszunk a minőségi termékek közül és évtizedekre megoldhatjuk a sűrített levegő előállításának kérdését!