A csavarkompresszor nem csak az ipari folyamatokban tesz remek szolgálatot

Ma már a legtöbb barkácsoló ismeri a kompresszorokat, de érdemes alaposabban is körüljárni a témát. Mire jó a csavarkompresszor és miért érdemes használnunk akár az otthoni hobbicélú műhelymunkák esetén is?

A korábbi évtizedekben a barkácsfelszerelések és gépek árai kifejezetten magasak voltak, és ez alól nem kivételek a csavarkompresszorok sem. Részben ez magyarázza, hogy az otthoni barkácsolók körében nem terjedt el ez az eszköz, illetve csak az utóbbi években vált népszerűbbé.

A csavarkompresszorok képesek a legkülönfélébb igények kielégítésére; találkozhatunk kifejezetten alacsony kapacitással rendelkező gépekkel és találkozhatunk ipari folyamatok kiszolgálására tervezett megoldásokkal is. A hobbicélú barkácsolók számára természetesen a kisebb légtartállyal és kisebb teljesítménnyel rendelkező készülékek jelenthetnek jó választást.

A btkkft.hu munkatársa szerint a csavarkompresszorok a legtöbb barkácsoló számára ideális megoldást szolgáltathatnak, azonban érdemes tudni, hogy a piacon létezik egy másik népszerű típus is, amit dugattyús kompresszornak nevezünk. Érdemes tisztában lenni a két típus közötti különbségekkel, hiszen csak így tudjuk eldönteni, hogy melyikre van szükségünk.

A csavarkompresszorok két egymással szemben elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar segítségével végzik el a sűrített levegő előállítását, érthető módon a nevük is innen származik. A dugattyús kompresszorok esetében azonban eltérő szerkezeti felépítéssel találkozhatunk; egy klasszikus dugattyús szerkezet juttatja a sűrített levegőt a légtartályba. Mindkét típus kifejezetten egyszerűnek mondható, így a terhelhetőségük is kiváló, ráadásul az amortizáció minimálisan veszélyezteti őket. Ha minőségi anyaghasználattal rendelkező készüléket választunk, biztosak lehetünk benne, hogy évtizedekig szolgálja majd az igényeinket.

Ha otthoni barkácscélú felhasználásra keresünk kompresszort, kijelenthető, hogy nincs szükségünk nagy kapacitásra és nagy teljesítményre, válasszunk inkább a magas ár-érték aránnyal rendelkező olcsóbb készülékek közül. Az otthoni felhasználás rövid üzemidőket és kis terhelést jelent, ezért az amortizáció mértéke is minimális. Nyugodtan kompromisszumot köthetünk a minőség tekintetében, hiszen a hobbicélú felhasználás minimális igénybevételt jelent, azonban óvakodni kell a távolkeleti üzemekből származó no-name készülékektől.

A no-name készülékek értelemszerűen nem rendelkeznek márkajelzéssel, tehát a gyártói garancia és a márkaszerviz elérhetetlen, hiszen nem is létezik. Amennyiben egy ilyen készülék meghibásodik, gyakorlatilag fémhulladékká válik. Mondani sem kell, hogy a megbízhatatlan készüklékekre nem bízhatunk fontos folyamatokat és nem bízhatunk rájuk olyan feladatot, ahol az sűrített levegő állandó biztosítása nélkülözhetetlen.

Mivel a neves gyártók alsóbb árkategóriába sorolt készülékei alig drágábbak a legsilányabb gépeknél, ezért nem kérdés, melyek jelentik az ésszerű döntést, illetve melyik csoportba tartozó gépek rendelkeznek magasabb ár-érték aránnyal. Ismerjük meg a csavarkompresszorok felhasználásának lehetséges módjait; használjuk a kisipari folyamatokban, barkácsolás során vagy akár a kézműves munkálataink közben, ha megbízható készüléket választunk, hosszú évtizeden keresztül szolgálhatja az igényeinket.