A dugattyús kompresszor sokféleképpen használható hasznos eszköz

A dugattyús kompresszor elterjedése nem véletlen, hiszen rengeteg területen nagyszerűen alkalmazható, legyen szó akár ipari felhasználásról vagy otthoni barkácsolásról. A továbbiakban elsősorban arról lesz szó, hogyan alkalmazhatjuk ezeket a hasznos gépeket és milyen munkavégzés során nyújtanak ideális választást. Mivel ma már egyértelműen a megfizethető kategóriába soroljuk őket, érdemes elgondolkodni, milyen munkálatok során könnyítenék meg a dolgunkat.

A dugattyús kompresszorokra valóban jellemző egy jelentős árcsökkenés, habár a különböző termékek árszabása hatalmas eltéréseket mutathat. Az otthoni barkácsoláshoz tervezett készülékek díjszabása jelentősen csökkent, amit elsősorban a tömeggyártott készülékek megjelenésének köszönhetünk. Az alsóbb minőséget előállító gyártók a legnevesebb márkákat is árversenyre késztették, ami hozzájárult a mai árszabás kialakulásához.

Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy egy otthoni barkácscélokra ideálisnak tekinthető dugattyús kompresszor ára kifejezetten kedvező. A btkkft.hu szakembere viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a gépek kapacitása és megbízhatósága olykor hatalmas árkülönbségeket jelent, ezért fontos tisztában lennünk az alapvető tulajdonságokkal, ha kompresszor vásárlását tervezzük.

Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő készüléket, érdemes megismerni a legfontosabb műszaki tulajdonságaikat. Ha tisztában vagyunk ezekkel, sokkal könnyebben tudunk jó döntést hozni, illetve könnyebben megtalálhatjuk azt a készüléket, ami ideális megoldást jelent számunkra. Elsőként mégis arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy dugattyús kompresszorra vagy inkább csavarkompresszorra van szükségünk.

A dugattyús kompresszorokat villamos hálózattal nem rendelkező területeken is használhatjuk, ami kétségtelenül hatalmas előnyt jelent. Ráadásul egyes típusai képesek vegytiszta levegő előállítására, ami bizonyos területeken alapvető elvárás. A vegytisztaság eléréséhez olyan dugattyús kompresszorra van szükség, ami olaj helyett teflon réteget használ a súrlódásból adódó hőtermelés csökkentéséhez. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy teflon réteget használó kompresszorok hőtermelése magasabb az olajréteggel rendelkező társaik hőtermelésénél, így ezek a készülékek fokozott igénybevétel esetén felmelegedhetnek.

Viszont tudni kell azt is, hogy otthoni felhasználás esetén ilyen szintű igénybevételnek szinte soha nem tesszük ki őket. Otthoni rendeltetésszerű felhasználás során nyugodtan feszegethetjük a gép határait, nem kell problémáktól tartani.

A dugattyús kompresszorok tehát ésszerű és tudatos választást jelentenek, ha otthoni körülmények között szeretnénk sűrített levegőt előállítani. Ne felejtsük azonban, hogy csak a megbízható gyártók termékei biztosíthatnak számunkra jó választást. Ez nem jelenti azt, hogy csakis a kimagasló minőségű termékeket kell keresnünk, sokkal inkább arról van szó, hogy érdemes elkerülnünk a márkajelzéssel nem rendelkező dugattyús kompresszorokat.

Sajnos az utóbbi években rengeteg olyan távolkeleti kompresszor jelent meg a hazai piacokon is, amelyek minőségi mutatói egyszerűen nem kielégítők. Ezekkel szinte minden esetben meggyűlik a bajunk, hiszen az alacsony minőségük miatt rendszerint meghibásodnak, a meghibásodást követően pedig fémhulladékot képeznek, hiszen márkaszervizre és garanciális ügyintézésre nem számíthatunk.