Megújult az egykori ferences kolostor épülete Andocson

Megújult az egykori ferences kolostor és környezete a Somogy megyei Andocson, a ma zarándokközpontként működő épület helyreállítását nyolc év alatt 403 millió forinttal támogatta a kormány.

A 18. századi kolostorépületet, az andocsi Nagyboldogasszony templom búcsúnapján Varga László, a kaposvári egyházmegye püspöke áldotta meg szabadtéri misén. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a szertartás után mondott beszédében hangsúlyozta: a kormány mindig is támogatta az andocsi fejlesztéseket, a támogatás összegénél azonban fontosabb, hogy "lesz-e az andocsiaknak, Andocsnak olyan kisugárzása(...), hogy meg tudjuk tartani és továbbadni hitünket". Az andocsi ferenceseknek az 1920-as években megjelent imakönyvére utalva azt mondta: a Tanácsköztársaság és Trianon után sokan nem tudták, hogyan alakul az ország élete, mégis volt annyi lelkierő az akkor ferencesekben, hogy kiadták az imakönyvet.

 

Megújult az egykori ferences kolostor épülete Andocson

 

A misét követően köszönetet mondott a fejlesztésekben résztvevőknek Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke is. Andocson 1716-ban kezdték missziójukat a ferences szerzetesek, a kolostort 1725-ben kezdték építeni, a munka mintegy 15 évig tartott. A rendházat 1950-ben az állam felszámolta, az elhanyagolt épületet az utóbbi évtizedben újították fel. A kolostorral egybeépült, 1749-ben felszentelt Nagyboldogasszony templom évszázadok óta híres búcsújáróhely, ezúttal is több száz hívő, köztük Tabról gyalogos zarándokok keresték fel.