Uniós forrásból valósul meg természetvédelmi program

425 millió forintos uniós és belföldi támogatásból élőhely-védelmi és élőhely-helyreállítási program indult a Kis-Balatonon és Somogy megye észak-nyugati részén öt helyszínen.

Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár a projektindító sajtótájékoztatóján felidézte, hogy már az előző uniós fejlesztési ciklusban is minden korábbinál többet, 38 milliárd forintot költhetett az ország környezetvédelemre. A mostani ciklusban a más uniós programokban is elnyerhető forrásokkal együtt összesen 61 milliárd fordítható környezetvédelemre. Hangsúlyozta,  a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a tíz nemzeti park körül az egyik legtöbb támogatást nyerte el, a 38 milliárd forintos Kehop-keretből 5,5 milliárd forintot.

 

Uniós forrásból valósul meg természetvédelmi program

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyerte el a legtöbb támogatást

 

A tervek szerint 2019 szeptember végéig megvalósuló program a tervezett tíz nagy projekt közül az első, amely eljutott a megvalósítás szakaszába. A projekt nagy biodiverzitású területek, értékes élőhelyek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, illetve olyanokét, amelyek ilyenné válhatnak. A projektben rehabilitálják a Kis-Balaton medence élőhelyeit, a látrányi puszta gyepét, valamint az ordacsehi berek vizes élőhelyet. A beavatkozások több mint 400 hektáron folynak majd.

 

MTI/T.D.