350 millióból bővült a mezőgazdasági szakképző iskola

Átadták a kibővített Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolát, melyen részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízottja, valamint Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta, ahogy az agrárágazat, úgy az agrárszakképzés és felsőoktatás is stratégiai ágazat, segít a mezőgazdaságot érintő problémákra megoldást találni, majd azokat alkalmazni. Úgy vélte, Magyarországon az agrárszakképzés átalakításával, a bérek további emelésével elérhető, hogy az elvárásoknak megfelelő számú és tudású szakembert képezzenek. Neszményi Zsolt szerint fontos, hogy a szakképzőből kikerülők megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon.

 

A megyének fontos ide vonzani az agrárpályára készülőket

 

Szita Károly polgármester azt mondta: "célkitűzésünk, hogy Somogy az ország éléskamrája legyen". Simonné Szerdai Zsuzsanna, az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ főigazgatója elmondta, a beruházással az intézményt egy emelettel bővítették, ahol hat tantermet, s egyebek mellett tanárit, szertárt, zsibongót és vizesblokkot is kialakítottak. A tanulói létszám tíz év alatt megdublázódott, mintegy 430-ra nőtt, ezért volt szükséges a fejlesztés. Az intézményben szakközépiskolai, szakgimnáziumi, gazda, lovász, lovastúra-vezető és technikusi képzés folyik.

 

/T.D.