45 millió forint jut templomfelújításra Kaposváron

A hitélet fenntartása és az ehhez szükséges építmények megóvása kiemelten fontos a járvány idején is, ezért Kaposváron két templom is megújul, de a Somogy megyei Mosdóson is elindul egy beruházás.  

A rekonstrukciókra összesen 45 millió forintnyi kormányzati támogatást kap a három templom. A neoromán stílusban épült Jézus szíve templom újul meg elsősorban, de renoválják még a szecessziós, eklektikus stílusú evangélikus templomot is. Mosdóson a klasszicista templom is megszépül a beruházások keretén belül.  
 
A kormány támogatásával megvalósuló felújítás során korszerűsítik a szigetelést, nyílászárók cseréje várható, tetőszerkezet megújítás, világítás korszerűsítés lesz, valamint belsőépítészeti renoválásra is számítani lehet az építményeken belül.
 
 
Egy templom
Egy templom
 
 
Az elmúlt évtizedek mindhárom épületet megtépázták, az elhanyagolt épületek felújítása pedig a hitélet megfelelő gyakorlása miatt kulcsfontosságú. A kormány ezért juttat az egyházaknak támogatást.  
 
A kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása is folyik, arra 2,1 milliárd forintot különített el a kormány még tavaly ősszel. A nagy volumenű beruházás várhatóan jövő tavaszig tart majd. Szintén cserélik a tetőszerkezetet, festik a homlokzatot. A belső térben cserélik a padlóburkolatot, korszerűsítik a fűtést, a világítást és az elektromos hálózatot. Bővítik a szentélyt, felújítják az orgonát és a padokat, a freskókat pedig restaurálják.  
 

 

M. A. 

Forrás: mti