A dugattyús kompresszorok a barkácsolók számára is hasznosak

Ha sűrített levegőre van szükségünk, a dugattyús kompresszor nagyszerű választást jelenthet. Mielőtt megvásárolnánk a számunkra szükséges eszköz, érdemes tájékozódni velük kapcsolatban.

Noha kifejezetten egyszerű készülékekről beszélünk, érdemes mérlegelnünk, melyik típus, illetve mekkora kapacitás a legelőnyösebb választás számunkra. 

 

Érdemes megjegyezni, hogy a kompresszorok között jellemzően kétféle típussal, vagyis két különböző működési elvvel találkozunk. Egyikről sem állítható, hogy jobb választást jelent a másiknál, viszont mindkettő rendelkezik olyan jellemző tulajdonságokkal, ami miatt megfelelőbb lehet az igényeinkhez. A dugattyús kompresszor mellett az úgynevezett csavarkompresszorról kell szót ejtenünk.

 

De mindenekelőtt nézzük, hogyan is működik egy dugattyús kompresszor, illetve milyen előnyös tulajdonságai lehetnek akár a csavarkompresszorral szemben… A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállításáért egy klasszikus dugattyús szerkezet felel; a dugattyú folyamatos mozgást végez a hengerben, így tölti meg a légtartályt levegővel. A megoldás egyszerű és hatékony, legyen szó akár kisebb vagy nagyobb kapacitásigényről. 

 

A dugattyús kompresszornak azonban van egy olyan előnye, amit mindenképpen meg kell említeni, vagyis léteznek olyan változatai, amelyek olajréteg helyett teflont használnak a súrlódási hő csökkentése érdekében. Tehát az ilyen gépek megoldást kínálnak abban az esetben is, ha vegytiszta levegőre van szükségünk. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ez csupán azokkal a dugattyús kompresszorokkal lehetséges, amelyek dugattyúi teflon bevonattal rendelkeznek, de nem minden dugattyús kompresszorral kapcsolatban mondhatjuk el ezt!

 

A teflonréteggel rendelkező kompresszorok olaj- és szennyeződésmentes sűrített levegőt képesek előállítani, azonban szem előtt kell tartani, hogy a terhelhetőségük jellemzően kisebb, mint a hagyományos olajfilmréteggel rendelkező kompresszoroké. Mivel az ilyen készülékeket jellemzően a gyógyászatban, a gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban használjuk, ezért a kisebb terhelhetőség a legritkábban okoz problémát.

 

Mindenképpen érdemes alaposabban is megismerni a kompresszorok másik típusát, az úgynevezett csavarkompresszort. Ha lehetséges, ez még egyszerűbb szerkezeti felépítéssel rendelkezik, ami az amortizáció minimalizálását jelenti. Ezeknél a gépeknél a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemközt elhelyezett csavar felelős, amelyek ellentétes forgásirányuknak köszönhetően képesek a sűrített levegő előállítására. Ez a működési elv igencsak alacsony hőtermeléssel jár, így a csavarkompresszorok jellemzően jól terhelhetők. 

 

Ma már mindkét típus igencsak elterjedtnek számít, egyre többen döntenek úgy, hogy saját kompresszort vásárolnak. A kínálat is sokkal szélesebb, mint néhány évtizeddel korábban, ráadásul sokkal kedvezőbb árakon vásárolhatjuk meg ezeket a gépeket.

 

A btkkft.hu munkatársa arra hívja fel a figyelmünket, hogy figyelmet kell fordítanunk a minőség kérdésére. Hobbi- és barkácscélú használat esetén nincs szükségünk kiemelkedő minőségre és nagy kapacitásra, azonban a távol-keleti üzemekből származó no-name készülékeket érdemes elkerülnünk. Ezek esetében nem áll rendelkezésünkre a garanciális ügyintézés és a márkaszerviz szolgáltatása sem. Válasszuk inkább a neves gyártók alacsonyabb árkategóriába sorolt termékeit!