A gazdasági növekedéshez szükséges a megyei jogú városok jó teljesítménye

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kaposvári sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország gazdasági növekedésének hosszú távú fenntartásához kiemelten fontosak a megyei jogú városoknak a foglalkoztatásban és a helyi gazdaság bővítésében elért eredményei.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Modern városok programot és a Terület- és településfejlesztési programot is azon elv szerint hirdették meg, hogy elsősorban a helyben élők döntsék el, mire van szükségük, milyen beruházásra igényelnének támogatást. A TOP-forrásból Kaposvár mintegy 15 milliárd, ezen kívül Somogy megye 43 milliárd forintra pályázhat 2020-ig. Szita Károly poglármester több vállalkozásösztönző intézkedés bevezetését jelentette be 2017-re, a város 2020-ig 12,9 milliárd forintot költ gazdaságfejlesztésre.

 

szakmunkás

A hiányszakmát választó szakmunkástanulóknak havi 25 ezer forint ösztöndíjat is biztosít Kaposvár, a hiányszakmákban elhelyezkedők egy éven keresztül havi 100 ezer forint támogatásban részesülnek, és letelepedésüket még 5 millió forinttal is segítik, ha az önkormányzattól vesznek építési telket

 

A somogyi megyeszékhelyen új ipari park épül, négy meglévőt modernizálnak, inkubátorházat hoznak létre, jövő januártól a kutatásfejlesztést folytató cégek 10 százalékos iparűzésiadó-kedvezményt kapnak. A munkahelyteremtéshez munkahelyenként félmillió forint támogatást biztosítanak a helyi vállalkozóknak, emellett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében a város és környéke több mint 20 milliárd forintot kaphat a következő években.

 

/T.D.