A legjobb sarki fény megfigyelő helyek

A sarkkörhöz közeli helyek eleve varázslatosak, de van egy jelenség, ami csak itt figyelhető meg, és tömegeket csábít ide évről évre: ez a sarki fény.

A napszél nyomában

 

Ez az ‘égi tünemény’ azért is izgalmas a turisták, de a helyiek számára is, mert nem olyan, mint mondjuk a Disneyland, amihez ha odamegyünk, biztosan ott van. Akár még délebbre, Európa közepén is felderenghet, persze nem olyan ‘minőségben’, mint Norvégia partjainál.

 

Kimondottan kevés hely van a világon, ahová aurora borealist nézni mehetünk, és ott sem 100 százalék, hogy sikerünk lesz, mivel ehhez a jelenséghez több tényező együttállására van szükség. De talán az is ellenállhatatlanabbá teszi, hogy sok türelem szükséges hozzá és nem csípheti el mindenki. A legnagyobb esélyük a sarkon élőknek van természetesen, hogy kisétáljanak a házuk ajtaján, és belefussanak a sarki fénybe.

 

Ha bevállalunk egy hosszú utat, Grönlandon szinte biztosak lehetünk benne, hogy megcsodálhatjuk a fényjelenséget. A legajánlottabb helyszín itt Kangerlussuaq.

A Föld másik pólusán is van persze ilyen jelenség (csak ott aurora australis a hivatalos neve) - hiszen a sarki fényt a sarkaknál a légkörbe behatoló protonok és elektronok okozzák; így a Déli-sarkkörtől délre is próbálkozhatunk.

 

sarki fény

 

Legfőbb okozója a napszél, ami a légkör összetevői ionizálja és gerjeszti, és fény keletkezik: a vörös, kék, ibolya, zöld színek fordulnak elő. A legtöbbször világoszöld vagy lila derengést csodálhatunk meg, akár Izlandon, akár Oroszországban nézzük az eget. A legtöbb fény egyébként 90 és 150 kilométer magasság közt keletkezik.

 

Ajánlott a meleg öltözék

 

A legbiztosabb helyszín Fairbanksban, Alaszkában van, ahol az év napjainak többségében - augusztustól áprilisig - megcsodálható az aurora borealis.

Apró probléma ezzel az időszakkal, hogy télre esik, ami Alaszkában nem olyan, mint mondjuk Kecskeméten. Dermesztően fagyos időt jelent, amikor például nem tanácsos elcsavarognunk a csoportunktól, mert akár meg is fagyhatunk. A legjobb időpont a turisták számára a március, amikor már barátságosabb az időjárás.

A második legtutibb megfigyelő hely Norvégia, itt némileg kevesebb napon áll rendelkezésre a sarki fény. Abból a szempontból sokkal előnyösebb, hogy hozzánk jóval közelebb van, egy repülőút szinte mindenkinek megoldható ide. A sarki fény-turizmus további célpontja még Finnország északi tája, Lappföld, ám itt még kevésbé állandó ez a jelenség az évnek abban a felében, mikor előfordul.