Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

700 millió forintból jövő őszre valósul meg az Állattudományi Klímaközpont Kaposvári Egyetem területén, az úgynevezett Csillagistálló helyén.

A felsőoktatási intézmény közleménye szerint a létesítmény olyan környezeti szituációk modellezéséhez biztosít megfelelő körülményeket, amelyek segítenek a klímaváltozásnak ellenállóbb növényfajták létrehozásához, az optimális növénytermesztés megtalálásához. Az építkezés a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztéséért 2017 januárjában létrejött, az egyetem, a Bábolna Tetra Kft., és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt. alkotta konzorcium  4 évig tartó, 5,9 milliárd forintos együttműködésének legnagyobb, leglátványosabb beruházása.

 

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

A klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztéséért jött létre konzorcium

 


A 4,1 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvező projekt célja, hogy segítse a hazai agrártermékek biztonságos előállítását. Az együttműködő partnerek ipari kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket magukba foglaló harminc feladatot vállaltak. Ezek között van káros hatásokat csökkentő növényvédelmi rendszerek kidolgozása, növényállomány monitorozása, növények víz- és energiaforgalmának modellezése, hőtűrő baromfihibridek nemesítése és megfelelő takarmányozási módszerek megtalálása is. A költségvetés mintegy harmadát infrastrukturális beruházásokra fordítják. Az egyetem területén a központ mellett vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel, a kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket klímakamrákban biztosítják.

 

MTI/T.D.