Elégedettek a sávház lakói

Új nyílászárók, új tető- és homlokzati szigetelés, megújuló elektromos hálózat - a végéhez közeledik a kaposvári sávház felújítása. Június végére elkészül a 330 lakást érintő beruházás, ennek köszönhetően az ott élők jelentős összeget takaríthatnak meg. Szita Károly polgármester szerda délután találkozott a lakókkal.

Tavaly kezdődött meg a 330 lakásos Sávház felújítása. A több mint 1000 ember otthonául szolgáló tömbben tető- és homlokzati szigetelést, nyílászárócserét végeztek a zömmel kaposvári cégek. A beruházás csaknem 350 millió forintba került.

- Nagyon ráfért már a házra a felújítás, új ablakokat és bejárati ajtót szereltek be a munkások, szigetelték a lakást - mondta a házban élő Csepeli Lajos. - Olyan rosszak voltak már az ablakaink, hogy a szél mozgatta a függönyt. Várhatóan jelentősen csökken majd az eddig havi 30 ezer forintba kerülő fűtésdíj, s nyáron is könnyebb lesz elviselni a hőséget a homlokzati szigetelés után - bizakodott a négytagú család feje.

Hőszigetelt ablakokat kaptak a lakók

 

A sávház önkormányzati tulajdonban van, így a panelprogram keretében végzett felújítás költségeinek a kétharmadát a város állta.

- Az itt élők régóta vártak arra, hogy megszépüljön a ház, s hogy csökkenjenek a költségeik. Idén el tudtuk végezni ezt a munkát, lakásonként több mint egymillió forintot költöttünk. Remélhetően mindenki elégedett az eredménnyel - mondta Szita Károly. - A felújítás első szakasza hamarosan befejeződik, ám a lakókkal folytatott előzetes egyeztetés után a következő években kicseréljük majd a vezetékeket is. A beruházás a következő években a teljes gépészeti felújítással folytatódhat.

Kaposvár polgármester hozzátette: a város mindaddig folytatja a panellakások felújítását, míg meg nem újul a teljes, iparosított technológiával épült lakásállomány. Ehhez remélhetőleg egy teljesen új finanszírozási konstrukciót dolgoz ki a kormány, amely révén a lakókra a jelenlegi egyharmadnál is kevesebb fizetési kötelezettség hárul.

Szita Károly és Tálos Árpád

 

- Kaposváron kezdődött el a panelprogram, s mi lehetünk azok, akik elsőként be is fejezik az összes, 10744 lakás felújítását - fogalmazott Szita Károly.

- A munkálatokkal már májusban is végezhettünk volna, ám az állam késve fizette ki a rá háruló egyharmados részt. Ennek ellenére tartjuk a határidőt, június 30-án befejezzük a felújítást - mondta Tálos Árpád, a kaposvári BITT Kft. ügyvezetője.  A kivitelezésben 40 ember dolgozott.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online