Elektromos buszt tesztel Kaposvár

Szita Károly, Kaposvár polgármestere Facebook bejegyzésben nyugtatta a lakosságot, hogy a típus tesztelésre érkezett a városba. Három napig jár majd a jármű a somogyi megyeszékhelyen.  Kaposvár egyébként a jövőben MAN típusú buszokat is tesztel, ugyanis a városvezetés szeretne legalább részben elektromos tömegközlekedési eszközökre váltani. 

A szóban forgó jármű egy Isuzu Novociti Volt típusú, teljesen elektromos midibusz, amely december 10-ig látható Kaposvár-szerte. Az autóbusz az Isuzu török gyárában készült, egy magyar importőr hozta el Kaposvárra.

A midibusz nyolc méter hosszú, 52 utast tud szállítani maximális kapacitással, de kényelmesen 21 ülőhely, 20 állóhely és egy kerekesszékes utas számára kialakított hely használható. A Novociti Volt típus kifejezetten városi közlekedésre alkalmas klímás jármű. A töltése gyors és hatékony, amit kiegészít a tetőn lévő napelem. Ez a buszban lévő kisfeszültségű berendezéseket tölti, így növelve az akkumulátor élettartamát.

 

A midibusz

A midibusz

 

Elektromos buszokra a károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt van leginkább szükség, 2020 novemberében Kaposváron is rendkívül szennyezett volt a levegő. A szmog nemcsak az emberi szervezetnek, hanem a környezetnek is árt. A zajkibocsátás-csökkentés a másik dolog, ami miatt érdemes váltani, a dobhártyánk és az állatvilág is megsínyli a nagyon hangos járművek jelenlétét.  

 

M. A. 

Forrás: autopro.hu 
Fotó: Szita Károly/Facebook