Építkezésen talált '56-os fotókból nyílt kiállítás

2010 májusában, a város Együd Árpád Kulturális Központjának felújítása közben egy munkagép fordította ki a földből az 1956-os és második világháborús felvételeket, a 33 kép tejesüvegbe rakott negatívjai november 4-ig tekinthetők meg a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

 

Később kiderült, hogy a fotókat Pálfy Jenő fényképész készítette, aki a házuk pincéjének lépcsője alá ásta a képeket, mivel a rajta szereplőkre még sokáig veszélty jelentettek a dokumentumok. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy az alkotó jó minőségú, jól komponált képeket hagyott az utókorra.

 

 

Fotókiállítás nyílt az 1956-os forradalom és szabadságharc képeiből

 

Hanslyozta, hogy a képek megörökítették, hogy a forradalom leverését követően nem irányítottan, hanem spontán módon, ugyanakkor fegyelmezetten vonultak az utcákon, a Kossuth téren és a Petőfi szobor előtt pedig hatalmas tömeg gyűlt össze. A kiállítás szervezői kérték, hogy a forradalmat megélt kapsováriak vagy bárki, aki felismer valakit a képeken, az szóljon, ugyanis ezzel hozzájárul az 1956-os történésekről szerzett információk bővítéséhez.

 

/T.D.