Fejlett drónok költöznek Kaposvárra?

Somogy vármegye székhelyére kerül a német hadiipari vállalat, a DND. A kutató és fejlesztő központban komoly technológiákat fejlesztenek, például digitálisan támogatott drónokat.

Kutató és fejlesztő központ létesítését tervezi a DND német hadiipari óriáscég Kaposváron. Erről a városháza adott tájékoztatást, ahol a felek május 7-én aláírták a szándéknyilatkozatot a VIKI Védelmi Innovációs Kutató Intézettel történő együttműködésről – írta meg a sonline.hu.
 
Az aláírás előtt lezajlott egy féléves tárgyalássorozat – mondta el Szita Károly, Kaposvár polgármestere, kiemelve Palkovics László, a korábbi innovációs és technológiai miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter támogatását.
 
A lépés új gyáregységek telepítését is elősegítheti Kaposváron, hozzájárulva a város újraiparosításához – tudatta a sonline.hu.
 
Kutató és fejlesztő központ létesítését tervezi a DND német hadiipari óriáscég Kaposváron
Kutató és fejlesztő központ létesítését tervezi a DND német hadiipari óriáscég Kaposváron
 
Avishay Regev, a piacvezető Dynamit Nobel Defense (DND) GmbH német fegyvergyártó cég elnöke elmondta: Németországon kívül nem létezik hasonló központjuk, de támogatják a magyar haderőt, mint az EU tagját.
 
Deme László, a haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: napjaink konfliktusaiban egyre emelkedik a modern harcászati eszközök szerepe.
 
A DND korábban is biztosított a magyar honvédségnek páncélelhárító kézi fegyverzetet. Most  digitális támogatással készülő drónokat és technológiát is fejlesztenek majd az aknamezők feltárásához – írta a sonline.hu.
 
Mindez komoly lépést jelent a hazai védelmi ipar történetében – tekintve, hogy magyar kutatóintézeteket és egyetemeket is bevonnak az együttműködésbe.
Kaposvár első embere, Szita Károly megjegyezte: az Óbudai Egyetemmel közösen fejlesztett kaposvári tudományos és innovációs park első gyáregységét is a védelmi iparnak szentelik majd – tudatta a sonline.hu.
 
Fotó: dn-defence.com - Facebook.com/polgarmester
 
B.A.