Felolvasószínházi maratont rendeztek

Kortárs szerzők műveit hallhatta a közönség a felolvasószínházi maratonon Kaposváron. A színészek négy drámát szólaltattak meg, amelyek a kor problémáit, társadalmi kérdéseit feszegették.

Bár szövegkönyvvel a kezükben adták elő a történetet a színészek, mégis igazi színházi élményt nyújtottak. A színészeknek csupán néhány próbájuk volt létrehozni az előadást, amely több lett, mint a darab felolvasása. Zsíros Linda színművész elmondta: ennyire rövid idő alatt arra kell koncentrálniuk, hogy a mondatokat, az információkat és a mondanivalót megpróbálják tolmácsolni a nézők felé. Hiszen az egyik kezükben mindig ott van a példány, nem tudnak kellékeket behozni, amelyek segítségével megmutathatnak pillanatokat.

 

Felolvasószínházi maratont rendeztek - Fotó: Csiky Gergely Színház

Kortárs szerzők műveit hallhatta a közönség a felolvasószínházi maratonon Kaposváron

 

Németh Ákos, a darab szerzője és rendezője arról beszélt, hogy a felolvasószínház akkor jó, ha képes igazi színházi élményt nyújtani. "Mutassunk a nézőknek többet annál, minthogy egy asztalnál ülnek a széken a színészek, felveszik az olvasó szemüveget, és mintegy oratórikus formában felolvassák a darabot" - mondta, hozzátéve, hogy úgy dolgoznak a felolvasószínház alkalmával, mintha az az első rendelkező próba lenne, egy későbbi előadás vázlata. 

 

MTI/T.D.