Felújították a Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosházat

A klímaváltozás miatt gyorsabban változnak a környezeti viszonyok, ezért a szakemberek erdőnevelő munkája és segítsége kell ahhoz, hogy az erdők alkalmazkodjanak és fennmaradjanak- osztotta meg gondolatait Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Szentpéteri Sándor szerint a térség agráriumának szerves részét képezi az erdőgazdálkodás. Ezzel nemcsak a saját gazdálkodásukat teszik biztosabbá, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az ország környezeti állapotának javulásához és a karbonsemlegességi célok eléréséhez.
 
Az aktív turizmust kedvelők könnyebb és nehezebb túraútvonalakon kapcsolódhatnak ki
 
A helyettes államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy az 50. évfordulóját ünneplő SEFAG Zrt. jelentősen kiveszi a részét a fákkal borított területek növeléséből. A SEFAG Zrt az elmúlt években több mint 100 hektár új erdőt hozott létre. A kormány által meghirdetett Természet- és Klímavédelmi Akciótervében vállalták a következő 10 évben, hogy legalább 10-10 fát ültetnek az adott évben megszületett gyermekek után. Az elmúlt évtizedben a térség vonzereje megnövekedett az ökoturisztikai fejlesztési programnak köszönhetően.
 
Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint hazánkban jelentős elmozdulás figyelhető meg a szabadidő eltöltés területén, mert egyre többen vágynak az aktív pihenésre. Elmondta, hogy a nyári szezon során számos turistaházat adnak át, jelenleg közel 40 épületet fejlesztenek. Úgy gondolja, hogy a Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház kiváló lehetőséget nyújt mindenkinek, aki családjával vagy barátaival szeretne eltölteni egy vagy több napot a térségben. Az aktív turizmust kedvelőknek a kaposvári vidék könnyebb és nehezebb túraútvonalakat is rejt. Minden adott ahhoz, hogy az emberek kikapcsolódhassanak.
 
Fehér István, a SEFAG Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy a szállást és környezetét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) közreműködésével, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsítették. A létesítmény 2 különálló szobájában 12 főt tudnak fogadni, melyet már birtokba is vettek nemrég a turisták. A turistaháztól kicsit távolabb felfedezhető a legendás Négy testvér forrás, avarkori ásatás és erdei tornapálya, valamint egy horgásztó is.
 
Az átadó ünnepségen részt vett Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, valamint Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.
 
BG
Forrás MTI
A képek illusztrációk