Harminc éve tervezett harangház épül Kaposváron

Kaposvár lesz az otthona Makovecz Imre harangházának, amelyet a tervek szerint 2022-ben adnak majd át a somogyi megyeszékhelyen. Az építkezés állami támogatásból valósul meg. 

Makovecz Imre az említett harangházat maga tervezte, megépítésével a harangokkal mesterien foglalkozó Jeney-Oborzil családnak szeretett volna tisztelegni. Eredetileg ugyan Hajdúszoboszlóra építette volna, de most Kaposváron húzzák fel, ahol több, Makovecz által tervezett épület is van. 


A Makovecz Imre Alapítvány feladata, hogy az építész által tervezett és megépített épületeken szükség esetén végrehajtsák a renoválásokat, illetve Makovecz megmaradt tervei alapján további épületeket építsenek, ezzel ápolva az építész hagyatékát. 

 

Makovecz Imre építész

Makovecz Imre építész


A munka összetett, nehézséget a magántulajdonú, különösen a vállalkozások kezében lévő Makovecz-épületek felújításának támogatási lehetősége jelent, utóbbi ugyanis versenyjogot sérthet - fogalmazott Makovecz Pál, Makovecz Imre fia.
 
Makovecz Imre a magyar ornamentikus építészet nemzetközileg elismert, stílusteremtő alakja. A Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója. Nevét öregbíti a paksi Szentlélek-templom, a makói Hagymaház, a csíkszeredai plébániatemplom vagy az impozáns Pázmány Péter Katolikus Egyetem Piliscsabán, amely nyitóképünkön is látható.


Az organikus építészet honi atyja. A stílus, ahogy neve is mutatja, a természettel való harmóniára törekszik, mind felhasznált anyagaiban, mind az elhelyezkedésében, emellett az adott település, tájegység jellegzetességeit is magában hordozza egyfajta hagyományőrzésként. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Ffotó: makovecz.hu