Innovatív fejlesztések a Kaposvári Campuson

A Kaposvári Campuson összesen 4, 2 milliárd forintból folynak fejlesztések, melyeket világszinten is elismer a szakma. A növénytermesztés, az állattenyésztés és a klímavédelem van a fókuszban. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ pályázata által valósult meg a projektsorozat, amely eddig kevesek által kutatott területeket ölel fel. 

A világ szeme a Kaposvári Campuson, hiszen rengeteg innovatív fejlesztés fűződik az intézmény nevéhez a közelmúltból: hívta fel a figyelmet a teljesítményre az agrarinform.hu. A világon először sikerült élő szarvasmarhából leszívott petesejttel létrehozni mesterséges körülmények közt utódokat, amelyek az átültetést követően másik tehén méhében nőttek.  

 

Teheneket is vizsgálnak

Teheneket is vizsgálnak

 

Az állattenyésztés területén is sikeres kísérletek zajlanak a Campuson belül: a Szarvasmarha Teljesítmény-vizsgáló Állomáson egy innovatív, automatizált takarmány-felvétel mérőállomást telepítettek, melynek segítségével könnyebb megetetni egyszerre az állatokat. A professzionálisabb táplálkozást igénylő egyedeket is ideértve.

Megvalósult fejlesztés a Kiskérődző Teljesítmény-vizsgáló Laboratórium is, melyben a tenyészkosok teljesítményét vizsgálhatják megfelelő körülmények közt anélkül, hogy a kosok sérülnének. Emellett új tyúk genotípus nemesítésén dolgoznak a Campus Ökológia baromfi teljesítményvizsgáló laboratóriumában, az In ovo laborban pedig a tojásból frissen kikelt madaraknak biztosítanak extra tápanyagot. Nyúl etológiai laboratórium is épült a fejlesztési projektnek köszönhetően. Az épületek egy részére napelemeket telepítettek, és külön hangsúlyt fektettek a környezettudatos megoldások használatára. 

 

 

M. A.