Javult az SNI-s gyerekek komfortérzete Kaposváron

Kaposváron megújult a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ, amelynek köszönhetően az épület modernebb, komfortosabb lett. A korábban felmerülő hiányosságok megszűntek, a gyerekek és a pedagógusok sem fáznak már az épületben.

A központban sajátos nevelési igényű gyermekeket látnak el és oktatják őket Kaposváron. Az intézménybe háromszáz gyermek jár az óvodás korútól a középiskolásig. Szita Károly polgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felújítással az önkormányzat régi adósságát törlesztette. Az épület szigetelése nem volt megfelelő, a nyílászárók miatt huzatos volt az egész központ. Benczéné Csorba Margit, a központ főigazgatója elmondta, nem ritka eset volt, hogy a gyerekeknek takarókat kellett kiosztani, hogy ne fázzanak.

 

A sajtótájékoztató

A sajtótájékoztató

 

A radikális problémákat most a 412 millió forintos felújítással oldották meg. A korszerűsített épületben a fűtési egységeket újították fel, kicserélték a hőszigetelést, az elektromos rendszert és a világítást, új nyílászárókat szereltek be. Napelemrendszert telepítettek az intézménybe, és akadálymentesítették az épületet. A liftek beszerelése a dolgozók legnagyobb örömére kényelmesebbé tette napi munkájukat, eddig ugyanis kézben vitték a lépcsőn le és fel a fogyatékossággal élő gyerekeket.

A beruházással az épület klímabarát lett, fenntarthatóságáról a napelemek gondoskodnak, emellett a szigeteléssel hatvan százalékkal csökkent a működési költség. A felújítást 180 milliárdos helyi fejlesztési programból fedezték a polgármester elmondása szerint.  


        
M. A.  
MTI/Varga György