Jó úton halad Kaposvár a klímacélok megvalósításához

Hála az elmúlt esztendők beruházásainak, Kaposvár több mint 50 százalékkal mérsékelte szén-dioxid kibocsátását 1990-hez képest, így remekül halad az úton, hogy 2050-re elérje célját.

Kaposvár és Debrecen polgármestere volt a közelmúltban Áder János volt köztársasági elnök vendége a Kék bolygó című podcastban, melyben a két város klímacéljainak megvalósításáról esett szó.
 
Mint elhangzott, köszönhetően az elmúlt évek beruházásainak, Kaposvár is több mint 50 százalékkal lecsökkentette 1990-hez képest a szén-dioxid kibocsátását. Ha így halad tovább, teljesíti vállalását, melyet 5 évvel korábban fogalmazott meg: 2050-re 80 százalékra mérsékelnék a kibocsátást, 1990-hez viszonyítva.
 
Ezt a célt azok vállalták, akik csatlakoztak 2018-ban az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz – köztük magyar megyei jogú városok. A kérdés tehát az volt, mit ért el Debrecen és Kaposvár a vállalások teljesítése terén.
 
Jó úton halad Kaposvár a klímacélok megvalósításához
Jó úton halad Kaposvár a klímacélok megvalósításához
 
Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy a városban energiát állítanak elő a cukorgyártás melléktermékéből, a répaszeletből. A cukorgyártás nagy energiaigényét korábban földgázból fedezték, mostanra azonban 35 millió köbméter biogázt a répaszeletekből állítanak elő.
 
Ezzel nem csupán a cukorgyár energiaigényét látják el - Kaposvár uszodáját is biogázzal fűtik. Emellett 40 autóbuszt üzemeltetnek ezzel.
 
A cukorgyárnak a kormány 4 milliárd forintos támogatást adott, hogy a szükséges beruházásokat kivitelezhessék.
Szita Károly polgármester arról is beszélt, hogy Kaposváron egy 100 megawatt kapacitású napelempark is megvalósult, amely fedezi 55 ezer ember éves elektromosáram-szükségletét – tehát egy akkor méretű városét, amekkora Kaposvár.
 
Az energiaválság rámutatott arra, hogy jó úton indult el a város, amely további beruházások felgyorsítását is ösztönzi, hogy minél kevesbé legyen szükségük elektromos energia és gáz vásárlására, minél többet termeljenek meg inkább maguk.
 
Szita Károly kitért arra is, hogy Kaposváron előkészítettek egy 8 milliárd forintos beruházást a gázüzemű buszok elektromosra cserélésére, melyhez szükséges a napelempark mellé tárolókat építeni – mondta a polgármester Áder János podcastjában.
 
B.A.