Kaposvár az Ikarus elektromos buszaiból vásárol

Kaposvárra érkezik az Ikarus két elektromos autóbusza, amihez kiépítik a töltési infrastruktúrát is.

A Kaposvári Közlekedési Zrt többszöri próbálkozás után 2021 év elején sikerrel járt az elektromos autóbuszok vásárlására kiírt közbeszerzési pályázattal kapcsolatban.
 
A cégnek ki kell építenie a töltési infrastruktúrát is
 
Az Ikarus 2018-ban mutatta be első CRRC San King C12-es elektromos autóbuszát, amit a székesfehérvári mérnökök átterveztek, melynek során egyszerűsödött a gyártási technológia, a kínai alkatrészek egy részét török és magyar alkatrészekre cserélték ki, valamint módosítottak a dizájnon is. A V3 gyári megjelölési autóbuszok sorozatgyártása elkezdődött 60 darab jármű összeszerelésével. Az Electrobus Europe Zrt,, mint az Ikarus buszait gyártó és értékesítő leányvállalata ezekkel az autóbuszokkal nyerte meg a Kaposvári Közlekedési Zrt közbeszerzési pályázatát.
 
A közbeszerzési eljáráson török 3 vállalat indult, de a török Karsan Otomotiv-nak formai hibák miatt érvénytelen lett az ajánlata. Versenyben maradt egymás mellett a MAN Kamion és Buszkereskedelmi Kft, valamint az Electrobus Europe Zrt. A MAN Lion's City 12 E típusú elektromos busza műszaki szempontból túlhaladja az Ikarus buszait, de végül az ár és a szállítási határidő volt a döntő.
 
A két új autóbusz mellett az Electrobus Europe Zrt-nek 1-1 gyorstöltő állomást is üzembe kell helyeznie és el kell látnia a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat (átadás, telepítés, oktatás).
 
Az elektromos autóbuszok 240 kW csúcsteljesítményű központi aszinkron villamos vontatómotorral vannak ellátva, a meghajtáshoz szükséges energiát 10 darab CATL gyártmányú lítium-vasfoszgát akkumulátor biztosítja.
 
A 2-2-2 ajtóléptékű, biztonsági kamerarendszerrel ellátott buszok 84 fő szállítására alkalmasak, melyből 28 fő tud ülőhelyet foglalni. Az utastérbe légkondicionáló berendezést és USB csatlakozókat szereltek be.
 
BG
 
Forrás:Magyarbusz Info, Totalcar, KaposvárMost
A képek illusztrációk