Kaposváron jön létre a Sisecam üvegcsomagolóanyag-üzeme

Kaposváron jön létre a Sisecam első európai üvegcsomagolóanyag-üzeme. A beruházást 73 milliárd forintból valósítja meg a török cég. Ez az eddigi legnagyobb török beruházás Magyarországon- jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány 12,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad az épülő üvegcsomagolóanyag üzem létrehozására, mellyel 330 új munkahelyet teremtenek.
 
Szijjártó Péter és az eseményen résztvevők

Törökország egyik leg Péter nagyobb múltú ipari cégcsoportja a Sisecam. A vállalat 150 országba exportál és a világon a 2. legnagyobb üvegáru-gyártó vállalat, 14 országban 43 gyárral rendelkezik. A hazánkban megépülő gyárban évente 330 ezer tonna üveg-csomagolóanyagot állítanak majd elő. A beruházás várhatóan hatással lesz a magyar üvegiparra és a magyar üveggyártás fejlődésére is- osztotta meg a beruházás részleteit Szijjártó Péter.
 
A Sisecam beruházásával kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy helyes volt a kormány keleti nyitás politikája, melyben fontos szerepe van Törökországnak, mint a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságának. Rávilágított arra is, hogy Magyarország és Törökország között az idei év első negyedévében 27 %-kal nőtt a kereskedelmi forgalom.
 
"A sikeres egészségügyi válasz gyors gazdasági kilábalást és újraindítást tesz lehetővé" - vélekedett Szijjártó Péter. Szerinte nem véletlen, hogy az OECD a magyar gazdaságra vonatkozó becslését 4,6 %-ra javította, jövőre pedig 5%-ra számítanak.
 
A világon a beruházások 42 %-kal estek vissza, addig Magyarország 140 %-os növekedést tud felmutatni.
 
A világjárvány ideje alatt a Magyar Kormány beruházás-ösztönzési programjában 1434 vállalat vett részt és ennek köszönhetően jelenleg 1700 milliárd forint összegű fejlesztés zajlik.
 
Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere elmondta, hogy másfél éve indították el a város újraiparosítási programját, melyben a gépipar és élelmiszeripar területén számítanak fejlődésre.
 
Két ipari parkot is létrehoztak Kaposváron annak érdekében, hogy növeljék a versenyképességet és megerősítsék a magasabb hozzáadott értékű iparágakat: az egyiket egy 170 hektáros területen alakítják ki, továbbá bővítik a keleti ipari parkot, ahol a Sisecam beruházása kap majd helyet.
 
BG
Forrás: MTI/ Fotók Kovács Tamás