Kaposváron tudományos és innovációs park épülhet

A Kaposvári Önkormányzat és az Óbudai egyetem tudományos és innovációs park létrehozását tervezi 15 milliárd forintból. Kedvező kormányzati döntést követően, a kivitelezési munkák 2022 tavaszán kezdődhetnek el.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere a projektről szóló konzorciumi szerződés aláírásakor elmondta, hogy a város keleti ipari parkjában, 6 hektáros területen 4 csarnokot építenek fel és rendeznek be. A beruházást európai uniós pályázati forrásokból finanszíroznák. A tervezett park a jövő tudásalapú gazdaságának az alapja, ezért nagy dolognak számít Kaposvárnak a beruházás.
 
Tudományos és innovációs parkot hoznak létre 
 
A polgármester elmondta, hogy a település stratégiájában a demográfiai helyzet javítását tűzték ki célul, valamint azt, hogy Kaposvár legyen hazánk legegészségesebb városa, továbbá minél nagyobb mértékben legyen energiafüggetlen, a foglalkoztatottság teljessé váljon és a munkabérek emelkedjenek. Ezeknek a céloknak a megvalósítását segíti a tervezett beruházás.
 
Szita Károly polgármester rámutatott, hogy a város az élelmiszeriparban, a gépiparban és a zöldgazdaságban látja és várja a kiugrási lehetőségeket.
 
A polgármester felidézte, hogy a napokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kaposváron jelentett be, valamint adott át jelentős helyi élelmiszeripari fejlesztéseket. Közép-Európa legnagyobb napelemparkja Kaposváron épült fel, melynek átadása a héten történik.
 
Az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Levente egyetemi tanár a tervezett parkról elmondta: "közel nulla energiaigényű, magas szintű információs és kommunikációs technológiai, továbbá intelligens vezérléstechnikai eszközökkel felszerelt úgynevezett okosépületekben különleges és speciális festékanyagokkal, szóráseljárásokkal, fémmegmunkálással, kötéstechnológiával, és egyebek mellett környezetszennyező anyagok újrahasznosításával összefüggő kutatás-fejlesztéseket végeznének."
 
Hozzátette még, hogy a beruházás szem előtt tartja a polgári és katonai igényeket is. Lehetővé válik az Airbusz-helikoptereket karbantartó szakemberek felkészítését biztosító labor és eszközpark létrehozása is.
 
A rektor szerint hazánk több pontjára tervezett tudományos és innovációs parkok hozzájárulnak a munkahelyek teremtéséhez, új vállalkozások létrehozásához, a kis és középvállalkozások megerősödéséhez, valamint a műszaki oktatás bővítéséhez is. Összességében megállapítható, hogy kedvező hatással van a térség gazdaságára, iparára, társadalmi felzárkóztatására és a népességmegtartó erejére.
 
Az európai uniós célokkal is összhangban vannak a tervezett beruházások pld a biológiai sokféleség megőrzése, a szennyezés megelőzése, a körforgásos gazdaságra való áttérés és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás.
 
BG
Forrás: MTI