Konzorciumban a Kaposvári Egyetem

Négy évig tartó, 5,9 milliárd forintos projektben veszt részt a Kaposvári Egyetem a Bábolna Tetra Kft-vel és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt-vel, a konzorcium a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiákat fejleszti majd.

A projekt nyitó konferenciáján Tossenberger János, a KE agrártudományi karának dékánja, a konzorcium szakmai vezetője elmondta: a 4,1 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvező együttműködés célja, hogy segítse a hazai agrártermékek biztonságos előállítását. A projekt tagjai ipari kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket magukba foglaló harminc feladatot vállaltak, többek között a káros hatásokat csökkentő növényvédelmi rendszerek kidolgozása, a hőtűrő baromfihibridek nemesítése és megfelelő takarmányozási módszerek megtalálása is.

 

A klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiákat fejleszt majd egy konzorcium

A klímaváltozás hatásai a növénytermesztésben is érezhetőek, ezért kiemelten fontosak az új technológiák alkalmazása, az öntözéses eljárások bevezetése

 

Elmondta, hogy a költségvetés harmadát infrastruktrurális  beruházásokra fordítják. Az egyetem területén kutatóközpontot, vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel, a kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket klímakamrákban biztosítják. Szávai Ferenc, a KE rektora örömének adott hangot, hogy az egyetem vezetésével létrejött konzorcium olyan piacképes termékek előállításához járul hozzá, amelyek erősítik a magyar agráriumot.

 

/T.D.