Kormányzati támogatásból felújították a kaposvári szülészet épületét

A Kaposváron lévő Kaposi Mór Kórház 3 milliárd forintból újult meg.  A felújított kórtermekben az édesanyák együtt pihenhetnek újszülöttjükkel.  Az átadáson többek között jelen volt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Moizs Mariann, a kórház főigazgatója elmondta, hogy felújításra került az intézet infrastruktúrája és megújult a szellemisége.
 
Novák Katalin a kaposvári szülészet átadásán
 
Novák Katalin szerint a kaposvári szülészetre büszkék lehetünk, mert Magyarországon egyre többen házasodnak és vállalnak gyermeket. Az elmúlt 10 évben az EU tagállamai közül hazánkban 25%-kal nőtt a gyermekvállalási kedv. A kormánynak fontos, hogy a családalapítás előtt állók meg tudják teremteni a megfelelő körülményeket.
 
A miniszter utalt rá, hogy a kaposvári szülészetesen reprodukciós központ is működik, amely segíthet azoknak a pároknak, akik ezzel a problémával küzdenek.
 
Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára kiemelte, hogy a 90 éves szülészet épülete a régmúltra emlékeztet, de a belső terek a legmodernebb infrastruktúrával felszereltek, mely biztosítja a szülők és gyermekeik ellátást.
 
Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerint a kórház dolgozói az elmúlt másfél évben elképesztő munkát végeztek. Olyan szakmát végeznek az itt dolgozók, ami a bizalmon alapszik, mely a pandémia időszaka alatt tovább erősödött.
 
Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy 2010 előtt az előző kormánytól hiába kértek segítséget a szülészet felújításához.
 
A kaposvári szülészet modernizációját 2019-ben 442 millió forint értékű eszközbeszerzéssel megkezdték.Kormányzati támogatásból többek között ultrahangkészüléket, inkubátort, szülőágyat, műtőfelszerelést és röntgentgépet szereztek be.
 
 
BG
Forrás MTI, Kanizsaújság
Képek: MTI Varga György