Kulturális központot neveztek el Németh Antal színházigazgatóról

Németh Antalról (1903-1968), a Nemzeti Színház egykori igazgatójáról, egyetemi tanárról, színháztörténeti íróról nevezte el kulturális központját a Kaposvári Egyetem.

Németh Antal a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar színházi rendezője, gondolkodója volt, aki a magyar színházat az európai kultúra vérkeringésébe igyekezett bekapcsolni. A direktor 1935-től kilenc éven át vezette a Nemzeti Színházat, és a magyar kulturális élet meghatározó alakjaként sikerült megújítania a hazai színjátszást. Politikai okokból 1945 után méltatlanul félreállították, később rehabilitálták. Pályája egy része Kaposvárhoz kötődik, 1956-1957-ben több előadást is rendezett a Csiky Gergely Színházban.

 

Kulturális központot neveztek el Németh Antal színházigazgatóról - fotó: kaposvarmost.hu

Az egyetem a névadással Németh Antal munkásságára szeretné felhívni a figyelmet

 

Az egyetem a névadással Németh Antal munkásságára szeretné felhívni a figyelmet, hogy jelentőségéhez méltó módon, a kaposvári színészképzés részévé tegye az általa képviselt színházi eszmét és minőséget. A KE tavaly márciusban nyitotta meg újra kulturális központját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson művészhallgatói számára és gazdagítsa Kaposvár kulturális életét. Az épületet már korábban felújították, de színpad- és hangtechnika hiányában évekig használaton kívül állt, a probléma megoldásában a Nemzeti Színház és a Csiky Gergely Színház nyújtott segítséget az egyetemnek. A Kaposvári Egyetem színészképzése országos jelentőségű, a diákok olyan neves tanároktól tanulhatnak, mint Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, Szikora János, Cserhalmi György és Cseke Péter.
 

MTI/T.D.