Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a gumihulladék-hasznosítóról szóló népszavazáshoz Kaposváron

A népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtő ív hitelesítését Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke kérte, a kérdés pedig úgy szól, hogy "Akarja-e ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Zrt.?"

Szita Károly, a város polgármestere és István Gábor, a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatója április elején jelentette be, hogy a cég 2018-ra 16,8 milliárd forintból a városban építi fel 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. ha megvalósul az üzem, Kaposvár a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába kerül. A polgármester hangsúlyozta, hogy Kaposváron nincs helye olyan vállalkozásnak, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

 

\"A

 

Az ellenzéki pártok ugyanakkor tiltakoznak a beruházás ellen, mert kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. Több tüntetés is volt már az elmúúlt hónapokban. A népszavazáshoz 55 ezer kaposvári választópolgár 25 százalékának aláírása szükséges, az íveket az aláírások ellenőrzésére 30 napon belül, egyszer lehet benyújtani a helyi választási bizottsághoz.

 

 

/T.D.