Népszerűek a kaposvári agrárképzések

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összesítése szerint a felsőoktatási intézményekbe jelentkező fiatalok kiugróan magas arányban pályáztak agrárképzésre. Az egyetemi oktatáshoz csatlakozók majdnem fele a MATE-ra menne tovább, főként a kaposvári agrárképzések a népszerűek. 

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 87,8%-kal többen jelentkeztek a kaposvári Agrár- és Környezettudományi Karra, amely jelentős növekedést jelent. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusára összességében pedig 30 százalékkal jelentkeztek többen. 

A Campus szerint a fiatalok felismerték, hogy az agrárterületben a jövő, aki ebben a szektorban helyezkedik el, annak biztosított a szakmája. Az agrárium fejlődése tetten érhető abban is, hogy a mezőgazdasági gépek modernizálása folyik, drónokat használnak nemcsak a kutatások során, hanem időjárási mérések végzéséhez és növényvédőszerek használatához is. A vegyipari termékek palettája is egyre nő és változik, a biogazdálkodások egyre nagyobb szerephez jutnak országos szinten.
 
 
Drón használata a mezőgazdaságban
Drón használata a mezőgazdaságban
 
 
Az agrárium korszerűsítése elengedhetetlen, az oktatási tervnek is naprakésznek kell lenni, hogy megfelelő tudás birtokában kerüljenek ki a jövő szakemberei. Szakmai, elméleti és gyakorlati képzés folyik Kaposváron ennek érdekében.
 
 
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tájékoztatása szerint a szakok közül kiemelten az ötéves osztatlan agrármérnöki, valamint a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszak esetében nőtt a jelentkezés. Mindenkit fel sem tudnak venni, a túljelentkezés 2,5-szeres. Az állattenyésztő mérnöki BSc szak is népszerű a jelentkezők körében. Az alapképzések közül az élelmiszermérnöki kar és tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés a legkedveltebb. 

 

M. A. 

Forrás: MATE