Okosmérőrendszer beruházás Kaposváron

Egy hatékony energiafelhasználási módszerről beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy Budapesti rendezvényen, ahol együttműködési megállapodást írt alá hat megyei jogú város vezetőjével.

Az érintett városok, ahol elkezdődnek az okosmérőrendszerre épülő beruházások : Kaposvár, Zalaegerszeg, Veszprém, Szombathely, Tatabánya és Dunaújváros.

 

Mindig fontos szerepe volt és lesz annak, hogy az energiafelhasználással járó költségek csökkenjenek, valamint az éghajlati változások negatív hatásai is mérséklődjenek.

 

Előre láthatólag a hat megyei jogú városban hatvan milliárd forintból fog megvalósulni a beruházás. Az önkormányzati épületekkel kezdenék a felújítást, ahol megújuló energia termelő egységeket helyeznének el. Egy megfelelő hálózatot építenek ki, ahol az energetikai rendszert tudják mérni és szabályozni.

 

Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere felidézte, hogy már volt hasonló megállapodás 2016-ban is egy komplex energetikai fejlesztésre, amit az Európai Bizottság támogatott és a tervek kidolgozására 1 milliárd forintot adott.

 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere beszámolt arról, hogy a városukban jó ütemben halad a fejlesztés, kialakítottak egy tesztpályát és az 5G mobilrendszer tesztelését is elkezdték. Reményei szerint több naperőmű telepet hoznak létre, önkormányzati épületet újítanak fel és intézményeket látnak el napelemmel.

 

Az okos városok létrehozása hozzájárul majd a gazdaság növekedéséhez. A vállalatok termelékenyebbek lesznek, új üzleti modellek alakulnak ki, ezáltal nőni fog a foglalkoztatás. A technológiai fejlesztéseket és a digitalizáció eredményeit felhasználva az ország versenyképessége javulni fog.

 

A fejlesztések részét képezi, hogy a megújuló energiaforrásokat középpontba állítsuk. A városokban fontos a zöld területek megnövelése. A digitális szolgáltatások bevezetése a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban és a közösségi hozzáférések kiszélesítése.

 

Ezek a változások egy fenntartható jövőt biztosíthatnak.