Sikeres a bárányhimlő elleni védőoltásért indított kampány

A Kaposvári Önkormányzat kampányt indított a négy évesnél fiatalabb kaposvári gyerekek bárányhimlő elleni védőoltásának támogatásáról, amely sikeresnek bizonyul.

Az érintett korcsoportba tartozók oltottsága húszról kilencven százalékra nőtt, ám nem a bárányhimlő az első, amelynek megelőzésére nagy hangsúlyt fektet a város. Kaposvár úttörő volt az idősek tüdőgyulladás elleni oltása és a HPV elleni vakcina támogatásában is. Az önkormányzat februárban döntött arról, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ingyen, mások hatezer forintért juthatnak hozzá a két részletben beadandó, darabonként tízezer forintba kerülő oltóanyaghoz.

 

bárányhimlő elleni védőoltás

A bárányhimlő esetenként súlyos szövődményekkel jár

 

Erre a támogatásra a város húsz millió forintot tett félre, amit szükség esetén kiegészít. Fintics Klára és Bognár Márta gyermekorvosok keresték fel a polgármestert az oltások ügyében, mivel a védőoltást anyagi okok miatt kevesen vették meg. A kampánynak köszönhetően mintegy hétszáz gyermek kapta-kapja meg a védőoltást, ennek köszönhetően várhatóan megszűnnek a bárányhimlő-járványok Kaposváron.

 

/T.D.