Somogy langalló illatban - Kaposvár

Kaposvár - Úgy négy-öt éve indult hódító útjára a kemenceépítés Somogyban. Egyre több településen rakattak kemencét az önkormányzatok, leginkább a faluházak udvarára.
Ebben szerepet játszott az asztali örömök gasztronómiai rendezvénysorozat is, hiszen az ízek versenyében előkelő helyen áll a kemencében sült étel. A falunapokon is központi szerepet tölt be: a kemence melegénél lehet a legjobban közösséget kovácsolni.


– Van egy harmadik eleme is, mégpedig, a hagyományőrzés – tette hozzá Vidák Tünde néprajzkutató. – Egyre elterjedtebb, hogy kultúránkból kiemelnek egy hagyományos elemet, s aköré építik fel, szervezik az ünnepeket. A kemencékkel a régi ételeket, s azok készítési módját hozzák vissza.

Mesztegnyőn például már a nyolcvanas évek elején kemencét építettek a faluháznál, feltámasztva a kenyér- és langallósütést. – Rendszeresen használjuk, s ha kell, akkor naponta felfűtjük; legtöbbször fokhagymás, tejfölös langalló kerül ki belőle – mondta Kövesdiné Panyi Antónia népművelő, a Faluház vezetője.

Mesztegnyőn most már tíz kemence áll. A gasztronómiai fesztiválokon megtapasztalt, kemencében sült ételek utolérhetetlen íze is egyre több otthoni építés ötletének alapja. – Retroként visszajött, vagyis észrevehetően nagy divat lett – folytatta Kövesdiné Panyi Antónia. – Aki megteheti, mert családi házban lakik, vagy pincéje van, kisebb-nagyobb kemencét rakat, legtöbbször grillezős, bográcsos résszel kiegészítve. A rétes-, kenyér-, vagy éppen a hússütést általában partikkal kötik össze.

Nyáron heti, más időszakban havi egy alkalommal gyújt be udvari kemencéjébe a balatonboglári Horváth Jánosné, aki esküszik arra, hogy minden étel finomabb, ha kemencében készül.
– Sütöttem már benne kenyeret, kacsát, csirkét és malacot egészben, de még rántott húst is – sorolta. – Ha összejövetel van nálunk, akkor kemencében készítjük az ételt, mert annak az ízek mellett hangulata is van. Három éve építettük, de már megszolgálta az árát. A férjem rakta, kőművestől leste el a technikát. Jól eltalálta az arányokat, nagyon sokáig tartja a meleget. Igaz, az agyag és a samott mellett van benne egy konténer tört üveg is.


Forrás: www.sonline.hu

Somogy langalló illatban - Kaposvár - Szóljon hozzá!

Küldjön egy képeslapot ismerősének Kaposvár városról!

Kaposvár linkajánló: kaposvarlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés. Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu