Szita Károly: Kaposvár minél nagyobb energiafüggetlenségre törekszik

Évértékelőt tartott Kaposvár polgármestere, aki kiemelte: a legfontosabb cél megvédeni eddigi eredményeiket, az erősödő gazdaságot és a tartósan emelkedő jövedelmeket.

Világos cél nélkül nincs sikeres város – emelte ki Szita Károly polgármester évértékelő beszédében, melyet február 15-én tartott meg a Dorottya Hotelben. A városatya a Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére összegezte a 2022-es esztendő kihívásait és eredményeit, továbbá ismertette a 2023-as év feladatait és terveit.
 
Szita Károly hangsúlyozta: amiért megdolgoztunk, azt meg kell védenünk és a ránk leselkedő veszélyek között sem szabad feladni a célkitűzéseinket. Nem tagadta, hogy az elmúlt esztendő volt a közös munka legnehezebb éve, ám a célokat ez nem feledteti – írta meg a sonline.hu.
 
A polgármester kiemelte, hogy az ez előtti évtized ugyanakkor a legsikeresebb időszak volt Kaposvár életében, utalva a fejlesztésekre. Ezzel együtt feltörekvő városnak számítanak, az egy főre eső GDP tekintetében az első 20 között van Kaposvár, népessége a 15. az országban, a helyiek egészsége tekintetében a középmezőnybe tartoznak.
 
Évértékelőt tartott Kaposvár polgármestere
Évértékelőt tartott Kaposvár polgármestere
 
Amellett, hogy cél a keresetek, a demográfia, a családok helyzetének javítása, valamint, hogy az egyik legegészségesebb város legyenek Magyarországon, Szita Károly külön kiemelte: Kaposvár minél nagyobb energiafüggetlenséget vívna ki – írta a sonline.hu.
 
Hangsúlyozta, hogy a kaposvári gazdaság kibírta a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború káros hatásait, sőt, a város elérte, hogy jelenleg 1300 a munkanélküliek száma – ez pedig az országos átlag alatt van. Tíz évvel ezelőtt – az összehasonlítás kedvéért – 7 ezren voltak.
 
A városatya szólt az újraiparosítási programról is - mi várható ezen a téren 2023-ban.
 
Kaposvár egyik legjelentősebb ipartörténeti beruházása most épül a Dombóvári úton: a Sisecam üvegcsomagoló gyár. Az üzem létesítésének költsége a 90 milliárdról mára 160 milliárd lett, s 350 új munkahelyet teremt majd a cég – tudatta a sonline.hu.
 
Beruház Somogy vármegye székhelyén a Kométa is, 40 milliárd forint értékben, ezzel 195 milliárdra növelve tavalyi 70 milliárdos árbevételét. Ezzel további 400 ember juthat munkához a városban.
 
Szita Károly kiemelte, hogy két új ipari park épül Kaposváron, s elkezdődhet a hadiipari gépjárművek szerelése. A Füredi úton megnyílik egy 170 hektáros terület a tudományos-innovációs park mellett, itt egy gépipari cég lenne az első befektető, akivel már idén megegyezhetnek – írta meg a sonline.hu.
 
Fotó: Facebook.com/polgarmester
 
B.A.