Tankokat gyártanak majd Kaposváron

Zalaegerszeg után Kaposváron építi meg második magyarországi üzemét a Rheinmetall Hungary Zrt., jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A gigaberuházást az állam is támogatja, hiszen a vállalat munkahelyeket teremt a térségben, és az ország hadiiparát erősíti. 

Gumikerekes harci járművek gyártása zajlik majd a kaposvári Rheinmetall gyárában, évi száz tank kerülne ki az üzemből a tervek szerint. A vállalatnak ez már a második beruházása, decemberben a zalaegerszegi üzem alapkövét tették le.  

 

Egy tank

Egy tank

 

A beruházás 30-50 milliárd forintból valósul meg, és nagy reményt fűznek hozzá a kaposváriak. Szita Károly polgármester üdvözölte a Rheinmetallt a városban, hiszen a fejlesztés illeszkedik a város újraiparosítási programjához. Mint fogalmazott, a város kitörési pontja a gépipar, azon belül egy lehetséges hadiipari fejlesztés, az élelmiszergazdaság és a zöldipar lehet. 

A zalaegerszegi üzemhez hasonló gyártelep kialakítása várható, amelyet a német Rheinmentall vállalat épít állami támogatással. A zalaegerszegi üzem egyedi lesz: mesterséges intelligencia alapon fogják gyártani a harckocsikat, a kaposvári gyár esetében sem kizárt a technológia használata. 

 

M. A.