Visszavásárolja az önkormányzati részvényeket a Kométa

A Kométa 99' Zrt. kivásárolja az önkormányzati részvények nagy részét, a húsipari cég 2017 végétől 2020 végéig négy részletben, 1 milliárd 735 millió forintot fizet a város 33 százaléknyi tulajdonrészéért.

Kaposvárnál marad 265 millió forintot érő 5 százaléknyi tulajdonrész. A város 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kométában, hogy segítsen az akkor nehéz helyzetbe került cégen, biztosítsa a dolgozók és a beszállítók, mintegy 900 család megélhetését. A város cserébe pénzügyi befektetői hozamgaranciát és döntési kompetenciát kért. Szita Károly polgármester szerint jó döntést hoztak négy évvel ezelőtt, miután a lakosság 97 százaléka is támogatta, hogy közpénzzel mentsék meg a vállalatot. A Kométa eddig 440 millió forint hozamot hozott, ami várhatóan megduplázódik a részvények kivásárlásáig.

 

 Visszavásárolja az önkormányzati részvényeket a Kométa

A Kométa 99' Zrt. kivásárolja az önkormányzati részvények nagy részét négy részletben, Kaposvárnál 5 százaléknyi tulajdonrész marad

 

A ma két olasz húsiparos család és a kaposvári önkormányzat tulajdonában lévő, a somogyi megyeszékhelyen, valamint Budapesten mintegy 700 embert foglalkoztató Kométa tavaly 6 milliárd forinttal növelte árbevételét az előző évihez képest, az adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot. Az elmúlt négy évben a cég bevétele megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt. A Kométa az elmúlt 10 évben mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre, egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és a csontozó üzemet, valamint jelentős fejlesztéseket hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben. A cég 1,3 milliárd forintos beruházás eredményeként 2018 végétől új termékek előállításába kezd a vágóhídján keletkező melléktermékek feldolgozásával.

 

MTI/T.D.