Biológiai módszerrel irtják a szúnyogokat a Balatonnál

A szokásos szúnyoggyérítési folyamatok elvégzésére idén korábban kerül sor, hiszen az enyhe időjárásnak köszönhetően a vérszívók is korábban bukkannak fel, számuk pedig kevésbé fogyatkozott meg, mint a hideg telekkel bíró években. Március 24-e és 26-a közt nagyjából ezer hektáron veszik fel a harcot a szúnyogok ellen a Balaton partjain.  

A folyamat környezetkímélő, biológiai módszer a Balatoni Szövetség tájékoztatása szerint. A tónak azon szakaszaira koncentrálnak a légi gyérítés első, március végi ütemében, amelyek időnként víz alá kerülő, mocsaras részek, illetve part menti területek. A szúnyogok a tó adottságait tekintve vagy 3000 hektáron tenyésznek. 

Ezer hektárnál is nagyobb területet érint a szúnyogirtás. Amennyiben az időjárás nem lesz kedvező a repülőgépről földre juttatott vegyszer szétszórásához, úgy az irtást március 29-e és 30-a közt végzik majd. A korai gyérítés hatékony az embert is támadó 5-7 szúnyogfaj ellen a szakemberek tapasztalatai szerint, e jószokásnak nem vetnének véget idén sem.
 
 
A Balaton körül 24 szúnyogfaj él
A Balaton körül 24 szúnyogfaj él
 

A szúnyogirtó szerek jelentős többségét az EU ésszerű intézkedésként betiltotta már, így a biológiai úton történő gyérítés az egyik leghatékonyabb módszer a vérszívók támadásainak kivédésére. A Balatoni Szövetség tájékoztatása szerint a biológiai védekezésben előrelépést jelentett a tavaly kipróbált és bevált granulátumos kijuttatás. Mégpedig azért, mert a folyékony formánál jóval tovább aktív marad a hatóanyag, így a lemosódás után is elpusztítja a szúnyogokat a szer. 

A szúnyoggyérítést a BSZ végezteti a térségben, de az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is beszáll, így növelve a hatékonyságot. Az irtásnak ára van, lakosságarányosan fizettetik majd meg a települések önkormányzataival. 

 

M. A. 

Forrás: mti