Korszerűsítik a vármegyeházát Kaposváron

A következő hetekben felújítások kezdődnek a kaposvári vármegyeháza épületében. Energetikai korszerűsítést hajtanak végre, amely csökkentheti az épület költségeit, emellett környezetvédelmi hatásai is lesznek a modernizálásnak.

A felújítás során energetikailag korszerűsítik az 1800-as évek végén épült kaposvári vármegyeházát. A Somogy Megyei Önkormányzat beruházása során cserélik a nyílászárókat, teljesen megújítják a fűtési rendszert, és egyéb munkálatokat is terveznek.  
 
A padlásfödémet is leszigetelik, ami a korszerűsítés egyik alapja: a meleg ugyanis elsősorban a felső régiókban szökik, a tetőszerkezet javítása így létfontosságú. A megyeháza eddig is bírt napelemes konstrukcióval, most viszont ezt is bővítik.  
 
 
A régi vármegyeháza
A régi vármegyeháza
 
 
A felújítás során figyelembe kell venni, hogy a klasszicista épület műemléki besorolású. Az esetlegesen sérülő vakolatot ennek fényében kell majd javítani, ahogy az ablakcserének is megvannak a szakmai kritériumai.
 
A rekonstrukció összesen 376,5 millió forintba kerül, és várhatóan 2022 tavaszára fejeződik be. A kaposvári vármegyeháza alapkövét az 1820-as években tették le a Fő utcában, és 1832-ben adták át a kész, zöldre festett épületet. Az épület három szintes, homlokzatán a megye címere és egy elhivatottságot tükröző szó is helyet kapott: “A közjónak”. 

 

M. A. 

Fotó: otthon.kaposvar.hu