Megkezdték a balatoni nádaratást, jövőre nagyobb területet vennének be

Februárban, az eddigiekhez képest később kezdték el a balatoni nádaratást mintegy 23 hektáron. A folyamat elvégzésére meghívásos pályázatot hirdetett az Országos Vízügyi Igazgatóság, hárommillió forint a projekt összköltsége. Az OVF által elkészített nádgazdálkodási terv 200-300 hektárnyi nád aratását tartja indokoltnak, ha elég szakember lesz, jövőre bővíthetik is a területeket. 

A szakemberek és az Országos Vízügyi Igazgatóság vééleménye egybeforr, 200-300 hektárnyi nádat kellene learatni évente ahhoz, hogy a Balaton flórája egészséges legyen, és megfelelően megújuljon. A vízminőség javításának érdekében is fontos, hogy a nádas tisztítva legyen.

1200 hektár nádas van a Balatonnál

1200 hektár nádas van a Balatonnál

 

Idén 23 hektár aratására van lehetőség, amelyre 3 millió forintot költ az OVF. Az igazgatóság szerint a kevés aratógép és a megfelelő arató szakemberek hiánya az, ami miatt nem tudnak nagyobb területen gyéríteni. Hátráltatja még a folyamatokat, hogy a Balaton az utóbbi években nem fagy be. 2021-ben később, februárban kezdték meg az aratást. A fagyok végéig vártak az aratók - ami végül nem jött el, a február viszont már az utolsó hónap, amikor a tevékenység végezhető.

Idén ugyan nem várható aratás 23 hektárnál nagyobb területen, de az OVF már elkészítette a balatoni nádgazdálkodási tervet, és indokolt méretnek 200-300 hektárt adtak meg. Amennyiben sikerül megfelelő mennyiségű nádarató vállalkozót találni, vagy jövőre az OVF be tud szerezni saját aratógépeket, több hektáron vághatják a nádat, mint eddig. Az OVF eszközbeszerző pályázatot adott be, amelynek pozitív elbírálására vár.  

 

M. A. 

Forrás: mti