Megújul a Bahart flottája, megkezdődik a hajógyártás

A siófoki Balatoni Hajózási Zrt. pályázati kiírásának nyertese 2022 tavaszára készít el két új kompot és katamaránt. A Bahart új révállomásokat is építene, illetve több balatoni kikötő megújítását is tervezik a térség turisztikai fellendítéséért, a helyi szolgáltatások professzionalizálásáért. 

A tendert egy révkomáromi cég, az SAM Shipbuilding and Machinery vállalat nyerte el. 5, 7 milliárd forint értékben készít el két 45 méteres kompot, valamint két, egyenként 35 méter hosszú katamaránt. A távolság ugyan nem akadály, de komoly logisztikai műveletet igényel majd az eszközök leúsztatása a Sió csatornáján.  
 
 
Katamarán
Katamarán
 
 
A cég gyártja majd a hajókat, a tervkészítéstől kezdve a Balatonra szállításon át az átadásig minden az ő feladata lesz. A cég várhatóan 2022 tavaszán szállítja le a négy vízi járművet. A Bahart addigra több újítást is tervez a térségben. 6, 6 milliárd forintos állami tőkebeemelés segítségével és Európai Uniós támogatással ugyanis turisztikai fellendülést célzó beruházásokat hajt majd végre a hajózási vállalat, megújítja hajóflottáját és 2030-ig modernizálja tevékenységét. A kikötők és révállomások javítása várható még. 

 

M. A. 

Forrás: mti