Mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszert szereltek fel Siófokon

Siófokon a Petőfi sétányon mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszert telepítettek a nagyobb közbiztonság érdekében.

A város legfrekventáltabb része Siófokon a Petőfi sétány és a nagy strand. A hatalmas tömeg, a vendéglátóhelyek és programok a jogsértések "melegágyai". Az elmúlt években sokat dolgoztak a közbiztonság javításáért, melynek komoly eredményei vannak mára: a 8-10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest az elmúlt években 90 %-kal kevesebb a bűncselekmény. 
 
Arcfelismerő rendszerrel elátottak a kamerák

Nem álltak le a fejlesztésekkel, hanem újabbakba kezdtek. A korábban telepített térfigyelő kamerarendszer infrastruktúrája és eszközparkja elavult. Tavaly elkezdték a minőségi cseréket, melyet idén is folytattak. Felszereltek 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszert, amivel egy országosan egyedülálló rendszer alapjait tették le. A tendernyetes beszállító, a DAHUA részéről mintaprojektnek számít a beruházás, ezért kiemelt támogatást kaptak a megvalósításhoz.
 
A felszerelt kamerák egyéb funkciói mellett arcfelismerő rendszerrel rendelkeznek. Ez azt jelenti, ha az operátor személyzet közül valaki kiszúr pl. egy zsebtolvajlást, akkor kamerával rögzíti az arcát és tovább keresi a tömegben. Amikor megtalálták, akkor értesítik a rendőrséget vagy a biztonsági személyzetet, akik gyorsan intézkedhetnek.
 
A most még átmeneti megoldással üzemeltetett optikai hálózat végleges telepítését ősszel tervezik elvégeztetni, továbbá a járműforgalom szűréséhez szükséges rendszámfelismerő pilonokat is beépíttetik. Várhatóan jövő nyárra lesz teljesen kész a komplex biztonsági rendszer. Ezzel a rendszerrel kiváltható lesz az élőerős őrzés, valamint megkönnyítik a helyi rendőrség munkáját is.
 
BG
Forrás: Dr. Lengyel Róbert Facebook oldala