Paks a fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedésre szavazott

Pakson február elsejétől lecserélték az elavult, dízelüzemű autóbuszokat, és felváltotta őket az elektromos flotta. Az akcióról a helyi önkormányzat gondoskodott, 1,7 milliárd forintot áldoztak a projektre.  

Az önkormányzat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program támogatásával jutott az összeghez, amellyel február elsejétől kiváltották a paksi dízelüzemű autóbuszokat. A tömegközlekedési szolgáltatást már nem a Volánbusz Zrt., hanem a városi Paksi Buszközlekedési Kft. nyújtja. A város tizenkét elektromos, Solaris márkájú, egyenként 200 és 250 kilowattórás teljesítményű buszt vet be a városban.

 

Elektromos autóbusz

Elektromos autóbusz

 

A tervek szerint a járművek évente 561 ezer kilométert tesznek majd meg, ezzel nagyjából 512 tonna szén-dioxiddal kevesebbet juttatnak a levegőbe. A buszok áramellátását a paksi atomerőmű zsinórárama és naperőművekből származó, megújuló energia biztosítja. 

A jegyek ára nem változik, ugyanúgy kétszáz forintért tudnak tikettet váltani az utasok, a bérlet ára viszont négyezer forintra csökken az alacsonyabb költségű elektromos buszok miatt.  

 

M. A. 

Forrás: mti