Robotipar a tehenészetben: Kaposváron megcsinálják

A kaposvári tangazdaság halad a korral; robottechnikával veszik fel a harcot a kevésbé etikus állattartással szemben. A tehenek jóléte a fogyasztók szempontjából is fontos, hiszen jó minőségű tejet csak jól tartott állat adhat. Éppen ezért a teheneknek még vízágy is jut. A robotokkal rengeteg folyamat megkönnyíthető, optimalizálható és gyorsítható.

Automatizált istállót építenek a kaposvári tangazdaság berkein belül, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb és barátságosabb körülményeket teremtsenek a farmon élő teheneknek. 

A megnövekedett élelmiszeripari kereslet miatt sajnos nagyon sok tehenészetben nem megfelelő körülmények közt tartják a teheneket és borjaikat, amely egyrészt a fogyasztársa szánt termékek alkalmazhatóságát és minőségét is megkérdőjelezi, az állatok jó élethez való jogát pedig bőven sértheti. Ha a fogyasztó biztosra akar menni, a tanúsítvánnyal ellátott gazdaságok termékeit érdemes keresniük. Emellett ha az állatok jól vannak tartva, jobb minőségű és nagyobb mennyiségű tejet adnak, ami mindannyiunk érdeke. 

A boldog teheneknek nem kell gyógyszeres kezelés a jó tejért

A boldog teheneknek nem kell gyógyszeres kezelés a jó tejért

 

A kaposvári tehenészetben a fejéstől kezdve a trágya eltávolításáig mindent robotokkal végeztetnek majd. A robotokat úgy kalibrálják, hogy minden aprólékos folyamatot elvégezzenek, fejés esetében például az előkészületektől magán a fejésen át a dezinfikálásig mindent.

A robotiparból már jól ismert hatékonyság és munka optimalizálás itt is megmutatkozik, az emberhez képest jóval több munkára fogható, egy robot 60-80 tehenet is képes ellátni. Emellett a gazdaságon belül nem tárgyként kezelik az állatot, az saját bioritmusának megfelelően élhet. 

 “Az állatok akkor termelnek több tejet, ha pihennek, így az állattartónak is az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen" – olvasható a szie.hu-n. Éppen ezért a tehenek még vízágyat is kapnak egy klimatizált helyiségben.  

 

 

M. A.