Szigetüzemi állomásokkal gazdagodott a Balaton

Magyarország 4 balatoni térségben elérhető településen szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat adtak át.

A balatoni térségben 4 eltérő tulajdonságokkal rendelkező medencéjében szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat adtak át: Siófokon, Balatonszemesen, Szigligeten és Keszthelyen.
 
Begyűjtik az adatokat
 
A beruházást az „Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon” című, 1 milliárd forint uniós és magyar állami támogatásban részesült projekt részeként valósították meg.
 
A beruházást a Széchenyi 2020 programban, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi partnerekként valósítják meg. Céljuk, hogy olyan megfigyelő rendszert alakítsanak ki, amely egy létrejövő adatbázis alapján segíti a globális és regionális változások nyomon követését és esetleges intézkedések meghozatalát segíti elő.
 
A projekt részeként további műszereket helyeznek ki, illetve telepítenek a Balaton parti sávjában, laboratóriumi eszközöket szereznek be, valamint a gyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. Az adatbázisra épülve készülnek web alapú tájékoztató felületek, frekventált helyszínen digitális tájékoztató táblák, valamint mobil alkalmazások.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk