Zrínyi Miklósra emlékeztek Őrtiloson

A Somogy megyei Őrtiloson Zrínyi Miklósról és hagyatékáról emlékeztek meg. Zrínyi-újvárnál a költő, hadvezér, politikus születésének 400. évfordulójára tartott emlékévnek a HM, a Zrínyi-hagyományok ápolásában érintett települések, múzeumok által szervezett záróeseményen politikusok koszorúzták a helyszíni emlékművet. 

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Padányi József vezérőrnagy, professzor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselője és Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka is részt vettek az eseményen. Beszédeik után, a Zrínyi-emlékév zárásaként a helyszíni emlékművet megkoszorúzták. Németh Szilárd elmondta: a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság egyhangúlag támogatta azt a javaslatot, hogy Zrínyi-újvár nemzeti emlékhely legyen.  

 

A koszorúzás

A koszorúzás


Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára is felszólalt. Véleménye szerint Zrínyi a legkimagaslóbb férfiak egyike volt, a nemzet jövőjéért küzdött minden cselekedetével. Idézett a Szigeti veszedelemből is: "Aki akar, annak semmi sem nehéz."

Szászfalvi László, Somogy megyei országgyűlési képviselő szerint Zrínyi Miklóst a haza szeretete, a nemzeti elkötelezettsége és a nemzetért vállalt áldozata vezérelte.

Padányi József Zrínyi-újvárt méltatta, ez a hely az egyetlen magyarországi épített emlék, amely Zrínyihez köthető, és nagy jelentőséggel bír. Mindannyian úgy gondolják, Zrínyi Miklós nagy hatással van napjaink Magyarországára és a politikai stratégiákra.  

 


M.A. 
Forrás és fotó:mti/Varga györgy